BalkansPress

Dobro došli!

Pred Srbijom su dve mogućnosti. Jedna je put kapitulacije sa nepredvidivim posledicama svega toga. Druga je da pruži otpor koji ne bi bio bezuman i pokuša da ostvari svoje ciljeve.

Komentarišući izjavu portparolke visoke predstavnice EU Maje Kocijančič da EU podržava formiranje ZSO po kosovskim zakonima, Aleksandar Vučić je rekao: "To znači da će morati da nam pokažu gde to piše".

 

Koordinacija SAD i Evrope

- Iznenađen sam takvom izjavom jer sam im sto puta rekao u Briselu da će ZSO biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, principima i implementacionim planom i samo u skladu sa tim. Mi nismo u Briselu jer smo saglasni sa postojanjem kosovske države, kosovske nezavisnosti, već upravo suprotno. Mi smo tu da bismo pregovarali o svemu onome oko čega se ne slažemo - dodao je predsednik Srbije i istakao da ako je usaglašenost sa ustavom Kosova jedina stvar koja je važna predstavnicima EU, onda oni više nisu - statusno neutralni.

Kad je Maja Kocijančič dala ovakvu izjavu to, prema tumačenju komentatora Željka Cvijanovića, nije stav portparola nego stav najvažnijih evropskih sila. Sa druge strane, kad se Kocijančičeva poziva na sugestije ustavnog suda Kosova, Cvijanović napominje da je ustavni sud Kosova faktički oborio ideju Zajednice srpskih opština.

- Drugim rečima, ako se slušaju sugestije kosovskog ustavnog suda, nikakve Zajednice srpskih opština neće ni biti. I zbog toga je ljutnja predsednika Vučića potpuno razumljiva. Naravno da je EU ovim izašla iz statusa neutralnosti i tu je vidljiv kurs, odnosno pritisak Sjedinjenih Država na Evropsku uniju. Naime, kad je Vučić ispratio Krisa Palmera neobavljenog posla nazad u Ameriku, dakle, kad se nije saglasio da Srbija preda sve za ništa na Kosovu, što se od nje zahteva, odmah je usledio poziv Angele Merkel - ukazuje Cvijanović.  

Dakle, očigledna je tu koordinacija SAD i EU, gde je, prema Cvijanovićevom mišljenju, EU ona koja za Srbiju drži famoznu šargarepu i ona koji vrši pritisak, koji zapravo treba da izbija te ustupke u operativnom smislu.

 

- Tako treba shvatiti i poruku Maje Kocijančič. Dakle, to su izdiktirali Amerikanci i to je ono iza čega će EU sve više da staje - jasan je Cvijanović. 

Sve to zajedno znači da se pregovori Beograda i Prištine u politički smislenom kontekstu ne mogu voditi, ali, tvrdi Cvijanović, oni i nisu pravljeni da bi bili vođeni u politički smislenom kontekstu.

- Kad kažem nisu pravljeni, mislim da ih nisu pravile Sjedinjen Države, ni EU. Pogledajte kako je izmešten fokus pregovora. Normalni politički pregovori Srbije i Prištine vodili bi se da se postigne nekakav sporazum - to bi bila tačka gde bi obe strane pravile ustupke, ili sporazuma neće biti, nego će ostati status kvo - ističe Cvijanović.

*Foto: Fotomontaža

Vašington neće zamrznuti konflikt 

Međutim, to nisu okvirne tačke pregovora, već su te tačke, kako rezonuje taj komentator, sa jedne strane da li će Srbija pristati na zahteve Prištine i Sjedinjenih Država i dati sve za ništa, a sa druge strane će imati zamrznuti konflikt.

- Taj zamrznuti konflikt, opet, Amerikanci 'izbijaju' i Vučiću kažu: ako budete hteli zamrznuti konflikt, mi ćemo ga odmrznuti i vi ćete imati sukob. Dakle, ovo što radi EU samo je deo tog izmeštanja pregovora izvan političke logike i uterivanja u logiku ultimatuma - kategoričan je Cvijanović.

Pred Srbijom su, sugeriše on, dva puta. Jedan je put kapitulacije sa nepredvidivim posledicama svega toga.

- Ne samo u smislu da će, ako se Srbija odrekne Kosova, zahtevati i druge teritorijalne ustupke, nego u kontekstu toga da ćemo odricanjem od Kosova oštricu sukoba prebaciti sa pritiska međunarodne zajednice i pretnji njihovih prema Srbiji, na unutrašnji sukob. I to je zapravo najopasniji deo - upozorava Cvijanović.

Druga opcija koju navodi taj komentator jeste da Srbija pruži otpor koji ne bi bio bezuman nego inteligentan politički otpor i da unutar tog otpora, takođe sa posledicama koje ne možemo potpuno da predvidimo, pokuša da ostvari svoje ciljeve.

 

- Bojim se da nekog naročitog izbora tu i nema. Mislim da ćemo morati da pružimo otpor. Evropa je samo imala prostora da se drži lepih političkih manira. Sad kad su je Amerikanci pritisnuli, ona više nema prostora za te lepe političke manire. Prosto je stvar u tome da Srbiji Nemci i Francuzi zavrću ruku isto onako kao što to rade Amerikanci - precizira Cvijanović. 

*Foto: Fotomontaža

Španiji se ništa od onoga što se događa sa Kosovom iz glavnih zemalja EU ne dopada, konstatuje taj komentator, ali će se Španija držati Srbije i biti zastupnik interesa Srbije samo tamo gde su to istovremeno i njeni interesi.

- Međutim, Španija neće praviti problem EU zbog toga što se Zajednica srpskih opština pravi prema kosovskim zakonima ili se uopšte ne pravi. To Španiju nije briga - smatra Cvijanović. 

(BalkansPress / Sputnjik)

Scroll to top