BalkansPress

Dobro došli!

Priština sprema upad na sever Kosova i zauzimanje "granica" za 24 sata. Istovremeno, KFOR se raspituje o spremnosti srpske vojske u Raškoj.

Šiptarske specijalne jedinice ROSU planiraju da na silu zauzmu sever Kosova u narednih desetak dana, a najkasnije 25. aprila, upozoravaju odlično obavešteni bezbednosni i diplomatski izvori Informera.

Svi naši sagovornici tvrde da su Tači i Haradinaj od SAD i NATO dobili 'zeleno svetlo' za napad na sever i da je jedini uslov da akcija traje manje od 24 sata kako se ne bi podizala prevelika buka u svetskim medijima. Logističku podršku ovom zločinačkom šiptarskom planu, kako saznajemo, uveliko daje KFOR, čiji obaveštajci prikupljaju podatke o gotovosti jedinica Vojske Srbije u Raškoj (pretpostavlja se da bi one bile angažovane u odbrani Kosova).

 

"Blickrig napad"

Albanska strategija zasniva se na takozvanom "blickrig" napadu, odnosno faktoru iznenađenja.

- Albanci planiraju da upad izvrše noću ili u cik zore, kada očekuju slabiji otpor Srba. Ideja im je da brzo upadnu na sever Kosova i zauzmu strateške tačke. Posle toga, kako se nadaju, Srbi više neće moći da povrate teritoriju. Plan je da sve završe pre 25. aprila, dakle u narednih desetak dana! - prenosi Informerov izvor. 

Prema njegovim rečima, uporedo sa pripremom zločinačkog plana Albanaca, snage KFOR-a se raspituju o gotovosti srpske vojske.

- Pripadnike KFOR-a posebno interesuje koliko ljudi sa severa radi u Vojsci Srbije kao profesionalni vojnici, kolika je visina njihovih primanja i slično... Takođe, raspitivali su se o vojsci u Raškoj, odnosno o brojnom stanju, popunjenosti jedinice, naoružanju, pa čak i načinu obezbeđenja kasarne i angažovanju u mirovnim misijama. Ovo zapravo znači da se ispituje može li i koliko ozbiljno Vojska Srbije reagovati na eventualni napad Albanaca - objašnjava naš izvor.

 

Niko juče u vrhu države nije hteo zvanično da komentariše naša saznanja. Nezvanično, međutim, poručeno nam je da nadležni znaju za ove informacije i da je država spremna da reaguje na eventualne "bezbednosne izazove".

Bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan upozorava da je agresivna politika SAD dostigla kulminaciju.

Stefanović: Kosovo postalo nebezbedno - Ministar policije Nebojša Stefanović upozorava da je opšta bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji vrlo ozbiljna. Na sastanku sa pomoćnikom generalnog sekretara UN Aleksandrom Zuevim, Stefanović je istakao da je potrebno stalno prisustvo UNMIK-a na terenu.

- Ako se dogodi oružani upad albanskih paravojnih snaga na sever Kosova, to znači da su se SAD opredelile za destruktivno, vojno rešenje kosovskog problema. U tom slučaju, Srbiji bi bio nametnut oružani sukob koji se ne može izbeći. Svako popuštanje bila bi greška. To bi bio početak komadanja Srbije, a morali bismo da branimo sever Kosova, kojem bi pretio egzodus Srba. Zato treba učiniti sve da se sukob izbegne, ali ne po cenu gubitka teritorije - podvlači Karan.

Žele destabilizaciju

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić kaže da smo svedoci američkih dvostrukih aršina.

- Dok se u kampanjama SAD stalno može videti da su im prioriteti borba protiv terorizma i narko-kartela, njihovi zvaničnici na Balkanu podržavaju terorističke akcije i ćute dok narko-mafija jača. Sve to destabilizuje Balkan. Zato treba uložiti maksimalne napore kako bi se ovako ozbiljna situacija rešila mirnim putem, uz insistiranje na realizaciji potpisanih sporazuma - zaključuje Petrić.

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top