BalkansPress

Dobro došli!

U Vladi Srbije vlada opšta panika. Prema poslednjim informacijama, najmanje 30 osoba u Vladi - u zgradama u Nemanjinoj 11 i Nemanjinoj 22 - zaraženo je morbilama, odnosno virusom malih boginja. Zaraženih ima u gotovo svakom ministarstvu, a najviše u Generalnom sekretarijatu.

- Prvi zaposleni u Vladi koji se zarazio morbilama bio je vozač u jednom ministarstvu. Od njega je sve počelo. Sada ima najmanje oko 30 zaraženih virusom malih boginja - kaže izvor Kurira iz Nemanjine 11 i dodaje:

- U tih oko 30 nema nijednog ministra. Zaraženih ima u gotovo svakom ministarstvu, a najviše ih je u Generalnom sekretarijatu Vlade.

 

Zaposleni su uplašeni, navodi, jer su svi međusobno povezani i komuniciraju. Kada se otkrilo da je jedan od zaposlenih u Nemanjinoj 11 zaražen virusom morbila, odmah je pokrenuta inicijativa da se svi zaposleni testiraju na antitela na morbile. Kome rezultati testa pokažu da nema dovoljno antitela, mora da se vakciniše. Prema našeim saznanjima, rezultati testiranja su nedavno stigli.

Oko njih ima mnogo zaraženih... Zorana Mihajlović, Slavica Đukić Dejanović, Jadranka Joksimović i Ana Brnabić

*Foto: Fonet, Beta, Zorana Jevtić / Oko njih ima mnogo zaraženih / Zorana Mihajlović, Slavica Đukić Dejanović, Jadranka Joksimović i Ana Brnabić

Ministarka Jadranka Joksimović rekla je za Kurir da se testirala, da su joj stigli rezultati i da ima dovoljno antitela. Iz Ministarstva građevine, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, kažu da ona ima veliki broj antitela iako nije primila vakcinu, niti je preležala boginje.

- Nakon što su se kod nekoliko zaposlenih u zgradi Vlade Srbije pojavile morbile, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović naložila je svim zaposlenima u ministarstvu da obave testiranje na morbile, što je i urađeno sa lekarskim osobljem Instituta „Batut“.

 

Takođe, i drugi ministri koji rade u Nemanjinoj 11 organizovali su testiranje za svoje zaposlene. Nakon toga svi zaposleni u ministarstvu koji nisu imali dobar imunitet primili su vakcinu kako bi zaštitili i sebe, svoju porodicu i sve druge kolege s posla. Mihajlovićeva je takođe uradila testiranje na morbile, koje je pokazalo da je u potpunosti zaštićena jer ima veliki broj antitela (5.000 jedinica, dok je više od 200 dovoljno za imunitet), iako nije vakcinisana, niti je preležala male boginje - stoji u odgovoru Ministarstva.

Kako saznajemo, i u njenom ministarstvu ima zaraženih.

*Foto: Privatna arhiva

Stručnjak pita… Dr Ranković

*ZAŠTO TESTIRAJU SAMO MINISTRE?

Dr Vladan Ranković, infektolog sa Klinike za infektivne i tropske bolesti, u razgovoru za naš list kaže da kad osoba ima više antitela, ne mora da se boji.

- U principu, IGG ide od 1 do 200, pa naviše, ali to je individualna stvar. Ne samo da treba da steknete imunitet prema određenoj vrsti virusa nego i opšti imunitet.

Ako su oba imuniteta na visokom nivou, onda je to dobra zaštita - kaže on i dodaje da vakcinacija štiti do oko 20. godine stoprocentno, a da posle pada nivo antitela i nema stoprocentne zaštite.

Dr Ranković kaže da je dobro što su se svi u Vladi testirali, i pita zašto to nije urađeno i za ostale građane jer je test prilično skup.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top