BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Srbije Alekdsandar Vučić izjavio je danas da sa Srbijiom niko ne može da razgovara jezikom ultimatuma i pretnji i da nam mimo međunarodnog javnog prava određuje da prihvatimo samo ono što je albanski interes.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadisom, podvukao da je Kipar jedna od članica EU koja najčvršće i najjasnije štiti međunarodno pravo i teritorialni integritet Srbije, i na tome zahvalio predsedniku Kipra kao i na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu ka EU.

Vučić je rekao da je Srbija spremna sa svima da razgovara, da se trudi da ima dobre odnose, ali da svi moraju da znaju da cenimo i poštujemo one koji su bili uz nas u najtežim trenucima.

Predsednik Srbije je zahvalio kiparskom kolegi na iskrenom prijateljstvu koje taj narod i zemlja država pružaju i građanima Srbije i našoj zemlji.

 

Ukazao je da u međunarodnim odnosima uvek imate interese kao ključnu i glavnu vodilju, ali da međutim u odnosima Srbije i Kipra taj odnos je iskreno prijateljski i blizak i redak na međunarodnoj areni.

On je zahvalio na podršci koju Kipar pruža Srbiji po pitanju KiM.

Predsednik Srbije je rekao da je i predsednika Kipra, kao što to radi i u razgovoru sa drugim državnicima, upoznao sa Briselskim sporazumom i time šta je Beograd uradio, a šta Priština nije, kao i o dvostrukim standardima.

Dodao je i da je ukazao kolegi sa Kipra šta se zbiva oko Kosova i Metohije, u regionu, i koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost i na koji način da se pokuša da se stvari menjaju i ustroje na pravičniji način, kao i da je Srbija zainteresovana za komprimisno rešenje problema KiM.

„Ali niko sa Srbijom ne može da razgovara jezikom ucena, ultimatima i pretnji i da nam bez ikakvog temelja u međunarodnom javnom pravu određuje da moramo da prihvatimo ono što je isključivi ili jedini albanski interes“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da uvek računamo na Anastasijadisa, na njegovo pravodoljublje, „jer on perfektno razume nas i poziciju Srbije i zato se uzdamo u podrsku Kipra“.

Kako je rekao, mi ćemo naš put nastaviti, „a kažem težak, jer je tu poglavlje 35 koje se tiče KiM“, a sličan uslov nije imala nijedna druga zemlja, ali se nadam da ćemo i tu pronaći rešenje.

 

Govoreći o bilatelarnim odnosima dve zemlje Vučić je još jednom zahvalio predsedniku Kipra na snažnoj podršci Srbiji na evropskom putu i najavio posetu Kipru, kako bi se saradnja dve zemlje proširila u svim oblastima.

Vučić je preneo da su razgovarali o jačoj bilateralnoj saradnji u narednom periodu, i izrazio uverenje da će njegova poseta Kipru i Biznis forumu doprineti razgovorima o svim važnim pitanjima, a ne samo o turizmu koji je u obe zemlje jako važan.

„Želimo da Kipar približimo sve više srpskim turistima i da ljudi sa Kipra dolaze u Srbiju“, poručio je srpski predsednik.

Od izuzetne važnosti su, dodaje, i razgovori o građevinskim kompanijama, infrastrukturi, izvozu žitarica, bankarskoj saradnji…

„Naša trgovinska razmena mora biti veća. Imali smo značajna ulaganja Kipra u Srbiju, ali nadamo se da će ona biti veća, i da će sa rastom standarda rasti broj Srba koji idu na Kipar“, ukazuje Vučić.

Kako je rekao, u narednom periodu Srbija će se sa Kiprom konsultovati oko svih regionalnih pitanja, a ustanoviće načine i modele bliže saradnje.

Predsednik Vučić je na kraju još jednom zahvalio predsedniku Kipra na poseti Srbiji i posvećenom prijateljstvu i poručio delegaciji „da u Srbiji može da se oseća kao kod svoje kuće“.

Scroll to top