Partija čiji je osnivač bliski Putinov saradnik Dmitrij Rogozin upozorava da Zapad po svaku cenu želi da odvoji Srbe od Rusa i poziva na "odbranu Srbije".

Rusija mora da brani Srbiju i da sa njom razvija najbliže moguće odnose, jer je ona ključna karika na Balkanu, a u Beogradu će se odlučivati sudbina čitave Evrope!

Ovo je u Moskvi poručio Aleksej Žuravljov, lider partije Rodina, čiji je osnivač bliski Putinov saradnik Dmitrij Rogozin. Žuravljov upozorava da Zapad po svaku cenu hoće da odvoji Srbe od Rusa i poziva na "odbranu Srbije".

 

Veliki pritisci

Ruski političar ističe da svi poslanici Dume znaju da Srbija trpi velike pritiske Zapada zbog odličnih odnosa sa Moskvom.

- Zapad želi da Srbiju odvoji od Rusije. Osnivač naše partije Dmitrij Rogozin Srbiji je uvek poklanjao naročitu pažnju i pomagao srpskom narodu da očuva jedinstveni prostor. Mi nastavljamo tu liniju i uspostavljamo veze koje će omogućiti konstruktivnu saradnju - rekao je Žuravljov u intervjuu za portal "Fakti". Prema njegovim rečima, Britanija i SAD će svim metodama i sredstvima pokušavati da pokidaju zajedništvo slovenskog sveta.

- Želimo da se protiv toga borimo diplomatskim, društvenim i političkim metodama. Rusija je kost u grlu Amerikancima. Mi im smetamo da zavladaju svetom, ali nismo mi ti koji prilaze njihovim bazama i granicama, već obratno. Mi smo samim postojanjem opasnost za njih, isto kao i srpski narod. Jasno je da je Srbima i Rusima suđeno da budu zajedno. Pritom, ne mislim samo na Srbe u Srbiji, već i na sudbinu srpskog narod koji živi u Crnoj Gori i u RS - podvlači Žuravljov.

 

Ključevi Evrope

Prema njegovim rečima pitanja i problemi sa kojima se Srbija suočava trebalo bi da budu stavljeni na dnevni red u državnoj Dumi Rusije.

- Zapad radi prosto: kupuje rukovodstvo i elitu. Crna Gora je direktan dokaz. Narod je pitanje na mestu broj dva. Njime se upravlja preko medija i zato ne pišu da Rusija za Srbiju radi više nego Zapad. Ne shvataju da je neko spreman da da život za zemlju ili za bratski narod - naveo je Žuravljov.

Politički analitičar Branko Radun, komentarišući ove navode, kaže da Srbija zaista drži ključeve Evrope.

- Vrlo često se govori kako je samo Rusija bitna Srbiji i taj odnos se uglavnom posmatra jednostrano. Manje se govori koliko je Srbija potrebna Rusiji. Srbija ima jedinstvenu poziciju na Balkanu u kojoj drži ključeve Evrope. Nismo ni bogat, ni veliki narod, ali smo i te kako važni na geopolitičkoj mapi sveta jer su na Balkanu uvek počinjali i ratovi i revolucije - zaključuje Radun.

 

Rogozin ide na novu funkciju

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o imenovanju novih članova ruske vlade. Sastav novog kabineta oformljen je sa neznatnim izmenama. Ministar spoljnih poslova ostao je Sergej Lavrov, a odbrane Sergej Šojgu.

U kabinetu, koji broji 10 zamenika premijera i 22 ministra, nema Dmitrija Rogozina, koji je obavljao funkciju vicepremijera zaduženog za odbrambenu industriju. On se, kako saznajemo, sprema za novu najvišu državnu funkciju. 

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top