Albanski ekstremisti u Prištini razmatraju plan da tokom Mondijala u Rusiji napadnu i zauzmu sever južne srpske pokrajine.

Do ovih dramatičnih informacija došle su ruske službe bezbednosti koje su zvanični Beograd pre desetak dana upozorile da Albanci planiraju da posle 20. juna krenu u frontalni napad na Srbe severno od Ibra.

 

Albanci misle da je ovo idealan trenutak za napad jer će većina svetskih medija i političara biti zaokupljena fudbalom.

Albancima je, kako kaže izvor, iz SAD stigao signal da bi sever Kosova trebalo da zauzmu u vreme SP.

ROSU, Kosovo policija

*ROSU, Kosovo policija, Foto: EPA

- Ako pažljivo pratite međunarodne sportske događaje i ratne sukobe, primetićete da je, recimo, rat u Gruziji izbio dan pre početka Olimpijskih igara u Pekingu. Ili da je rat u Siriji izbio istog meseca kad se završavalo Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine. Sada postoje ozbiljne informacije da takav plan imaju i albanski ekstremisti i da im je iz SAD sugerisano da sever Kosova reše brzo, za 48 sati, i to u toku Mondijala - kaže izvor.

Kosovska policija

*Kosovska policija, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Albancima je najveća prepreka to što ne znaju kako će reagovati Vojska Srbije.

Komandant Kfora Salvatore Kouči indirektno je potvrdio da postoji rizik.

- Bezbedonosna situaciju na Kosovu je trenutno mirna i stabilna. Međutim, ako bude nekog upozorenja za narušavanje bezbednosti, spremni smo da preduzmemo sve mere kako bi Kosovo bilo sigurno. Situacija je zasad pod kontrolom i procenjujemo da li su incidenti u poslednjih mesec dana etnički motivisani ili ne. Ti događaji povećavaju tenzije – poručuje Kuoči.

(BalkansPress / Alo.rs)

Scroll to top