Najmoćniji svetski lideri, predsednici Rusije, SAD i Francuske, Vladimir Vladimirovič Putin, Donald Tramp i Emanuel Makron lako bi mogli da se 1. novembra sastanu u Beogradu, saznaje Informer u diplomatskim krugovima.

Trojica državnika, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pozvani su da budu specijalni gosti na centralnom obeležavanju 100. godišnjice velike savezničke pobede u Prvom svetskom ratu. Plan je da ta proslava bude organizovana u četvrtak 1. novembra, ali ukoliko bude bilo potrebno, zbog usklađivanja obaveza svetskih lidera, moguće je da termin bude pomeren i za neki drugi dan krajem oktobra ili početkom novembra ove godine.

 

Značajan jubilej

Vladimir Vladimirovič Putin je, kako je prošle nedelje potvrđeno, preko ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina već potvrdio svoj dolazak u Beograd, a predsednik Vučić juče je lično pisao Donaldu Trampu i pozvao ga da dođe u Srbiju. Vučić je američkom lideru čestitao nacionalni praznik Dan nezavisnosti i iskoristio je tu priliku da ga pozove u goste.

"Uskoro se navršava čitav vek od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom. Podsećajući se, kroz taj svetli primer zajedničke prošlosti, našeg istorijskog savezništva, želim da vam još jednom uputim poziv da u godini jubileja posetite Srbiju kao prvi američki predsednik posle, bezmalo, 40 godina. Vaša poseta bila bi od najvećeg značaja za dalje unapređenje svekolike saradnje naših dveju zemalja, za šta je Srbija snažno opredeljena", naveo je Vučić zahvalivši se na podršci koju nam SAD pružaju na evropskom putu.

PROČITAJTE: GENIJALNO: Pogledajte kako je Mićko Ljubičić „skinuo“ Miroslava Lazanskog! (VIDEO)

Veliki značaj - Ako bi se to dogodilo, to bi bio drugi susret Putina i Trampa u kratkom vremenskom periodu. Makronov dolazak bi dodao na težini i moglo da dođe do poboljšanja odnosa između SAD, Rusije i EU. Stevica Deđanski, analitičar

Istovremeno, šef srpske države će se 17. jula u Parizu sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i tada će ga zvanično pozvati da poseti Srbiju povodom stogodišnjice završetka Velikog rata. Podsetimo, prvi čovek Francuske nedavno je prihvatio Vučićev poziv, a ostalo je još samo da se precizira datum posete.

Prema rečima naših izvora, Srbija je već godinu dana u svojevrsnoj diplomatskoj ofanzivi.

 

- Poznato je da su Srbija, Rusija, Francuska i Amerika bile saveznici tokom Prvog svetskog rata. Srbija je kao mala zemlja najviše stradala i nije se štedela u borbi za slobodu. Kako se u novembru navršava 100 godina od savezničke pobede u Velikom ratu, predsednik Vučić je u intenzivnoj diplomatskoj ofanzivi ne bi li trojicu najmoćnijih lidera sveta okupio u Srbiji na proslavi - kaže naš izvor.

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da bi dolazak trojice lidera bila velika diplomatska pobeda Srbije.

- Pogotovo ako, kako se najavljuje, sa Putinom budu stigli i "pokloni" u vidu oružja i raketnog sistema "pancir". Kao što je kraj Prvog svetskog rata označio početak ere skoro stogodišnjeg nesrećnog razdvajanja Rusije i Srbije, neka ovo označi obnavljanje te duboke veze dva naroda i dve države. Ako bi to bilo praćeno i obnovom srpsko-američkih odnosa na nivo na kom su bili pre 100 godina, a pod Trampom to nije nemoguće da se desi, onda će to biti dvostruki dobitak. Naravno, i prisustvo predsednika Francuske imalo bi veliki simbolički značaj, ali bi on bio još veći kad bi Francuska povukla priznanje lažne države Kosovo i vratila se istinskom savezništvu sa Srbijom - podvlači Pavić.

Vudro Vilson: Hrabri srpski narod - Krajem jula navršiće se 100 godina kako se srpska trobojka zavijorila na Beloj kući, a američki predsednik Vudro Vilson specijalnim pismom zahvalio srpskom narodu. - U nedelju 28. jula (1918. godine, prim. aut.) navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, objavom rata Austrougarske, bio pozvan da brani svoju zemlju i ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro odupro se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći... Iako je njegova zemlja bila opustošena i domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačan nadmoćnijim silama, njegova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena - napisao je tada predsednik Vilson i pozvao da se sve crkve oglase zvonima u čast Srba i Srbije.

PROČITAJTE: PRETNJA IZ LONDONA: Kako može da izgleda odmazda prema Republici Srpskoj

Korisno za svet

Stevica Deđanski, direktor Centra za međunarodnu saradnju, smatra da bi ovo bio fantastičan događaj za Srbiju, ali i za ceo svet.

- Ako bi se to dogodilo, to bi bio drugi susret Putina i Trampa u kratkom vremenskom periodu. Makronov dolazak samo bi dodao na težini i moglo da dođe do poboljšanja odnosa između SAD, Rusije i EU, što je potrebno celom svetu. Ukoliko bi svi prihvatili poziv, za Srbiju bi to bilo zaista veliko priznanje i sasvim sigurno bi pomoglo da naše probleme rešavamo sa manjim pritiskom. Konačno bismo nešto dobili, jer se od nas samo nešto traži - zaključuje Deđanski.

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top