BalkansPress

Dobro došli!

Na putu od Pančeva prema Kovinu, na samo dvadesetak kilometara od centra Beograda, krajem godine tešku metalnu kapiju otvoriće najsavremeniji i najbezbedniji zatvor u Srbiji. Radovi na 10 zgrada završeni su i sve je spremno za prve stanare. Ko će se prvi useliti, još nije poznato, jer odluka o tome tek treba da bude doneta.

PROČITAJTE: POSLE DVE GODINE SRPKINJA SE VRATILA IZ ŠVEDSKE: Evo zašto to nije zemlja iz snova! Bilo mi je sve teže i teže!

teren

*teren; foto: Vladimir Šporčić

Zdanje opasano visokom kamenom ogradom s puta na prvi pogled više podseća na moderni tržni centar nego na zatvor u kom će svi osuđenici sanjati jedan isti san - slobodu. Međutim, novi sistem obezbeđenja, neprobojna stakla, kontradiverziona vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje svakog automobila koji ulazi, ali i sistem termovizijskih kamera koje će prvi put biti korišćen u jednom zatvoru u Srbiji znače da će za osobe iza rešetaka sloboda ostati samo san, do isteka kazne.

 

Centralni kompjuter

Ovaj "mali grad" ima kapacitet za smeštaj 500 osoba, a sve sobe su dvokrevetne. Prostire se na 10 hektara zemljišta i pored 10 modernih zgrada, u okviru njega nalaze se i tereni za fudbal, odbojku, košarku, radionice u kojima će se obučavati zatvorenici za nova zanimanja, ali i ekonomija na kojoj će oni koji budu smešteni moći da se bave stočarstvom i povrtarstvom. Novina je svakako i sušara za voće, povrće i lekovito bilje, u kojoj će takođe biti uposleni osuđenici.

Kazneno-popravni zavod građen je u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila i moći će da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.

ulaz u zatvor

*ulaz u zatvor: foto: Vladimir Šporčić

- Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega Razvojna banka Saveta Evrope kreditira sa 18 miliona evra, a sufinansiranje Republike Srbije je pet miliona evra i odnosi se, pre svega, na opremanje objekata. Ono što izdvaja ovaj zavod u odnosu na ostale jeste posedovanje centralnog upravljačkog sistema koji nam omogućava softversko upravljanje svim sistemima u Zavodu, kako sistemima zaštite tako i ostalim sistemima, kao što su grejanje ili hlađenje, na primer. Ovaj koncept znatno utiče na energetsku efikasnost samog kompleksa. Ceo sistem funkcioniše po principu "pametnih zgrada" i cilj nam je da se pomoću njega ostvare velike uštede na potrošnji energenata, upravo zbog ovog centralnog upravljačkog sistema - otkrio je za Kurir Dejan Bakić, upravnik KPZ Pančevo.

 

PROČITAJTE: TRAGIČNA ISPOVEST IGORA JURIĆA Gledao Tijanine slike i priznao: Kad budem umirao setiću se, to sebi nikad neću oprostiti

Senzori sve pokrivaju

Sve ćelije, kako objašnjava upravnik, opremljene su nameštajem - krevetima, dušecima, posteljinama, stolovima, stolicama i kasetama za garderobu - koji je pravljen u drugim KPZ - u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. I na ovaj način ostvarene su značajne uštede.

upravnik dejan bakić

*upravnik Dejan Bakić; foto: Vladimir Šporčić

- Takođe, ćelije imaju sistem podnog grejanja i hlađenja, koji su takođe povezani sa centralnim upravljačkim sistemom. Primera radi, tokom trajanja grejne sezone, ukoliko osuđenik otvori prozor, senzori odmah registruju promenu temperature u sobi, što automatski registruje softver u centralnoj sobi. Reaguje služba obezbeđenja, dobija informaciju iz centralne sobe u kojoj je tačno sobi došlo do nepravilnosti. To je ono što će nam stvoriti veliku uštedu, a istovremeno je povezano i sa sistemom bezbednosti - otkrio je Dejan Bakić koje sve novine očekuju osobe koje budu smeštene iza rešetaka u KPZ Pančevo.

PROČITAJTE: Stidim se što sam deo prevare! Radnica beogradske pekare zaprepastila javnost: Samo su kifle sigurne!

Sve spremno: Više stotina kamera prati sva dešavanja

Kompleks od 10 zgrada ukupne površine 24.000 kvadrata kompletno je završen, a do dolaska prvih stanara ostalo je da se dovrše sitni završni radovi i uskladi bezbednosni sistem sa softverima. Kako smo se i sami uverili, svaki ćošak pokriven je kamerama, a završeno je čak i ozelenavanje površina oko staza koje povezuju zgrade. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija potvrdili su nam da će ceo kompleks biti pokriven sa više stotina kamera za video nadzor.

 

Obuka: Osuđenici će suštiti voće

KPZ Pančevo prvi je zatvor u Srbiji koji učestvuje u prekograničnoj saradnji sa nekim zatvorom u EU. Reč je o projektu koji se zajedno sprovodi sa zatvorom u Temišvaru, a odnosi se na obuku više od 40 osuđenika za rad u sušari za voće, povrće i lekovito bilje. Sredstva za ovaj projekat su obezbeđena iz IPA fondova.

Šta ima pametni zatvor u Pančevu

- novi sistem obezbeđenja
- neprobojna stakla
- kontradiverziona vrata najnovije generacije
- tunel za skeniranje svakog automobila koji ulazi
- sistem termovizijskih kamera

PROČITAJTE: NIJE ME BRIGA ZA SEVERINU! Šta će to dete kad vidi njen film? Ruška Jakić bez dlake na jeziku o pevačici i starateljstvu!

Brojke

  • 250 zaposlenih će imati Zavod
  • 500 osoba je kapacitet za smeštaj
  • 10 objekata ima kompleks KPZ Pančevo
  • 23 miliona evra koštala izgradnja 

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top