Prošle nedelje umalo je došlo do tuče između dvojice vladika, smenjenog Filareta i episkopa mileševskog Atanasija (Rakite), prilikom njegove posete manastiru Dubnica gde Filaret boravi. Prema saznanjima "Blica", smenjeni vladika Filaret provocirao je i izazivao na tuču episkopa mileševskog, došlo je do koškanja i gurkanja, ali ne i obračuna među vladikama.

Vladika Atanasije prošlog ponedeljka otišao je u posetu manastiru Dubnica u mileševskoj eparhiji i saopštio Filaretu da je došao da razgovaraju o crkvenom novcu koji nedostaje iz vremena kada je on upravljao Eparhijom, kao da ima značajnih dugovanja na nivou cele Eparhije. Prema saznanjima “Blica” episkop Atanasije tražio je odgovor od Filareta o 400.000 evra koji nedostaju iz manastira Pribojska banja. Čim je čuo razlog episkopovog dolaska i pitanje koje je usledilo, Filaret je počeo da provocira i izaziva da ga vladika Atanasije udari.

 

Filaret je razrešen upravljanja Eparhijom na majskom Saboru 2015 godine, a njegovo mesto dodeljeno je dve godine kasnije vladiki Atanasiju (Rakiti) koji je bio i dugogodišnji vikar počivšeg patrijarha Pavla. Vladika Filaret se nikada nije pomirio sa svojom smenom i godinama pokušava da se vrati na čelo Eparhije. U tome ima i pomoć pojedinih vladika među kojima bačkog Irineja. U crkvenim krugovima se ovaj nemili događaj, koji kako kažu, “ne služi na čast nijednom od vladika” tumači kao još jedan u nizu pokušaja Filareta da se vrati u Eparhijski tron. Ovog puta da se pokaže kako vladika Atanasije nije dostojan upravljanja Eparhijom.

PROČITAJTE: HEROJSKI ČIN: Pripadnica Vojske Srbije spasila ženu iz nabujalog potoka u Lopatnici! Ni sekund nije oklevala, meštani ostali BEZ TEKSTA!

Privatnici, dugovanja, neprijatna pitanja

Kako “Blic” saznaje u Patrijaršiji, vladika Atanasije je sa namerom svratio u manastir Dubnica gde po odluci SPC Filaret boravi posle smene. Episkop je kako navodi izvor Blica želeo da od vladike Filareta lično čuje šta se dogodilo sa pozamašnom svotom crkvenog novca kome nema traga. Prema informacijama koje su stigle u Patrijaršiju, vladika Atanasije je u posetu kod bivšeg vladike otišao sa darovima, a Filaret mu je odmah odbrusio da mu od njega ništa ne treba i svom pomesnom episkopu poručio da nije ni trebao da dolazi.

Smenjeni vladika Filaret *Smenjeni vladika Filaret; Foto: M. Jošida / RAS Srbija

- Prema onome što za sada znamo vladika Atanasije saopštio je umirovljenom vladiki Filaretu da se javljaju razni privatnici zbog dugovanja Eparhije koja potiču iz vremena dok je njome upravljao Filaret. Episkop Atanasije je pitao i za 400.000 evra iz manastira Pribojska banja. Po onome što je stiglo do nas, vladika Filaret je umesto odgovora svom episkopu uzvratio navodima o tome kako vladika Atanasije upravlja eparhijom - kaže izvor “Blica”.

Kako saznajemo, vladika Atanasije bio je smiren i uzvratio Filaretu da nema pravo da takva pitanja uopšte postavlja svom arhijereju. Na to je Filaret oborio posuđe ali i zaoštrio retoriku vičući na vladiku Atanasija i vezujući ga za događaje koji nemaju veze sa crkvenim životom. Kada je čuo optužbe protiv sebe, episkop Atanasije je rekao smenjenom vladiki da povuče laži koje je izgovorio, što ovaj nije učinio nego ih iznova ponavljao.

 

- Tada je Filaret počeo da otvorenije provocira ‘udari me’, ‘ajde udari me’. Do tuče nije došlo, ali jeste do gurnjaka - navodi izvor Blica iz Patrijaršije.

Vest o događaju pojavila se isprva na jednom od sektaških sajtova gde je jedan od urednika iz mileševske Eparhije. Prema saznanjima “Blica” svoju verziju u kojoj je on bez razloga napadnut plasirao je u javnost vladika Filaret i to nekoliko dana posle događaja (tek u četvrtak). Bivši episkop učinio je to kada mu je bilo jasno da niko od prisutnih nije obavestio medije, a da bi događaj mogao da preokrene u svoju korist. Činjenica je da je otkrivanje događaja za sektaški sajt, alarm i za Patrijaršiju ko bi mogao da bude izvor mnogobrojnih tekstova protiv patrijarha i pojedinih vladika.

PROČITAJTE: "RUSI, IZVINJAVAMO SE" Hrvatski fudbalski savez izbacio Vukojevića iz reprezentacije dva dana pred polufinale!

Bivši vladika Filaret od jutros je iznova u medijskoj ofanzivi. On je ustvrdio “da je napadnut”, ali i da se tokom napada nije branio, niti dozivao policiju.

Atanasije Rakita

*Atanasije Rakita; Foto: D. Božić / RAS Srbija

- Istina je da je vladika Atanasije nasrnuo na mene. Gurao me je i dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obe ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio. Još osećam gorak ukus ovog događaja. Vladika Atanasije, međutim, moj je nadležni arhijerej i opraštam mu - navodno skrušeno ustvrdio Filaret.

Filaret je u izjavi za Novosti rekao da se sve dogodilo pred “okupljenim narodom” zbog čega je njemu “bilo izuzetno neprijatno”. Činjenica je međutim, da događaju niko od necrkvenih lica nije ni prisustvovao niti ih je bilo u konaku manastira.

PROČITAJTE: NESVAKIDAŠNJA TUČA NA PARKETU: Košarkaši su toliko pobesneli na sudije, da su ih ISPREBIJALI NA TERENU! (UZNEMIRUJUĆI SNIMCI)

Ko je vladika Filaret?

Bivši mileševski vladika Filaret svake godine od kako je smenjen pred Sabor lobira da se vrati na vlast. On je razrešen dužnosti ne samo zbog neadekvatnog raspolaganja crkvenim novcem i maltretriranja sveštenstva. Njemu se stavlja na teret i blud i razvrat, a o čemu su svedočili monasi iz njegove Eparhije. Od mrtvačkih glava po kojima je ostao upamćen u javnosti tokom rata na prostoru bivše SFRJ u Filaretovoj biografiji upisan je i štrajk glađu koji nije hrišćanski čin, ali i na desetine dopisa državnim institucijama i privatnicima da mu daju novac.

Filaretu se dugi niz godina pripisivalo i politikanstvo. Tokom 2012. godine mileševski Filaret obratio se za pomoć ministru policije Ivici Dačiću. U to vreme bila je inicijativa među vladikama da se na saboru Filaret penzioniše. Do susreta nije došlo, ali su bliski saradnici Dačića prilikom susreta sa vrhom SPC preneli da im je stalo do sudbine Filareta.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top