Srpski državljanin, Beograđanin Petar M. (49) uspeo je proteklog petka da provali u američku vojnu bazu Bondstil na Kosovu i Metohiji i tamo provede bezmalo tri sata pre nego što je uhapšen, tvrde prištinski mediji, a potvrđuju izvori Informera iz srpskih bezbednosnih službi.

Kako prenose mediji u Prištini, Petar M. se lažno predstavio kao službenik CIA i tako je uspeo da prođe kontrole na ulazu u vojnu bazu. Tek posle tri sata u Bondstilu zatražen mu je američki pasoš i - pošto se ispostavilo da ga nema - Petar je uhapšen. Onda je sproveden u Osnovni sud u Uroševcu, gde mu je određen pritvor do 30 dana.

 

Zid ćutanja

Prema informacijama koje je objavila "Koha ditore", pozivajući se na zapisnik policije, ovaj "incident" desio se u petak, 6. jula.

"Osnovni sud u Uroševcu odredio je pritvor P. M., koji je nekoliko sati bio u bazi Bondstil, a sumnja se da se lažno predstavljao kao službenik CIA i službe za borbu protiv

terorizma srpske policije. Uhapšen je u petak nakon što je ušao u kamp američke vojske blizu Uroševca. Tokom saslušanja, policiji je izjavio da je u Prištinu stigao autobusom na liniji Beograd-Priština, a da je zatim drugim autobusom stigao u bazu. Tamo je proveo oko tri sata, a kad mu je zatražen američki pasoš, rekao je da ga je izgubio u Luksemburgu, gde su mu opljačkani svi pasoši i lične stvari", prenosi ovaj prištinski list.

O ovom slučaju zasad se nisu oglasili ni KFOR ni Osnovni sud u Uroševcu, dok nam je portparol Kosovske policije za region Uroševca Agim Gaši kratko rekao da je istraga u toku.

- Osetljiv je slučaj i ne mogu mnogo da govorim o tome. Mi radimo naš deo posla, istražujemo svaki detalj i svaku informaciju - kaže Gaši.

Na drugoj strani, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan smatra da prištinski mediji aludiraju na nekakav srpski pokušaj špijuniranja američke vojne baze.

- Siguran sam da ovaj čovek nema nikakve veze sa srpskim tajnim službama, kako prištinski mediji sugerišu. Jer, tako traljav i naivan pokušaj špijunaže niko od srpskih operativaca ne bi isplanirao. Ono što bi nekakav "špijun-obzerver" snimio u krugu te vojne baze odavno je poznato i ne predstavlja kapitalne informacije vredne rizika. Kada naše tajne službe stvarno izvedu neku obaveštajnu akciju, za nju prištinski mediji neće znati... - podvlači Karan.

 

Čiste dezinformacije

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons", ocenjuje da je reč o čistoj dezinformaciji.

- Zar se tako ulazi u NATO bazu, bez prave identifikacije?! Prištinski mediji koji dobijaju instrukcije od tajne službe ŠIK žele da lažno prikažu kako srpski državljani i agenti prikupljaju podatke o jačini i sastavu NATO baze zbog akcije koju bi navodno Srbija pokrenula protiv lažne države Kosovo, a što bi bilo iskorišćeno za njihov upad na sever Kosova - upozorava Bjegović.

Podigli obezbeđenje na viši nivo

Kako saznajemo, uprava Bondstila je odmah posle ovog slučaja uvela pojačane mere bezbednosti.

- Pregledana je svaka prostorija u bazi. Stručnjaci su satima proveravali da li je uhapšeni postavio prislušne uređaje ili bilo kakve druge sumnjive predmete. Zasad nema informacija da je bilo šta od toga nađeno - ističe naš izvor

(Izvor: Informer.rs)

Scroll to top