U ispovesti za Informer, ovaj mladić objašnjava da je odmah po dolasku u "Petrol", u februaru 2017. godine, predložen za radnika meseca, ali se sve promenilo pošto je, da bi dobio nagradu, u kompanijskom upitniku morao da napiše u koliko zemalja ova slovenačka firma posluje. On je tada svesno izostavio Kosovo, jer smatra da je ono deo Srbije i to su mu poslodavci veoma zamerili. Najpre su ga nazivali nacionalistom i problematičnim radnikom, a potom je od njega zatraženo da potpiše sporazumni otkaz.

 

Kobni upitnik

Miloš kaže da nije ni sanjao da će izgubiti posao samo zato što misli isto što i svaki stanovnik Srbije koji voli svoju zemlju.
- U kompaniji "Petrol" sam se zaposlio u februaru 2017. godine i već nakon nepunih mesec dana sam dobio pohvalu i povećanje plate, a zatim sam predložen za radnika meseca. Da bih učestvovao u izboru za tu nagradu, morao sam da popunim test od 60 pitanja i jedno je doslovce glasilo "Na koliko tržišta u državama bivše Jugoslavije Petrol ima mrežu benzinskih servisa?". Pošto znam da samo u Makedoniji nemaju benzinske stanice, tačan odgovor bi trebalo da bude u pet zemalja - Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Međutim, oni su meni to pitanje ocenili kao netačno, jer nisam uračunao Kosovo?! Zbog toga sam im poslao mejl u kome sam tražio da isprave nepravdu i priznaju mi odgovor, jer Kosovo smatram delom naše zemlje, a ne nezavisnom državom. Upozorio sam ih i da je to zvaničan stav Srbije, zemlje u kojoj posluju. Od tog trenutka kreću moje muke u "Petrolu" - priseća se naš sagovornik i opisuje kroz šta je sve prošao samo zato što nije želeo da se odrekne dela teritorije svoje zemlje:

PROČITAJTE: NAZIVALI GA SRPSKOM SVINjOM: Nakon tri godine suđenja hirurg dobio spor protiv švajcarske avio-kompanije

- Iz uprave "Petrola" nisu ni želeli da odgovore na moj mejl, a kamoli da mi priznaju tačan odgovor. Uz to, obavestili su i mog poslovođu da sam se žalio zbog Kosova. On me je kritikovao, govorio mi da sam nacionalista i podrugljivo mi se obraćao sa "Srbine". Počeli su potom da mi traže dlaku u jajetu, najsitniju grešku i, konačno, optužili su me zato što sam koristio karticu na kojoj imam mali popust na kafu kada radim noću. Prema njihovoj računici, popio sam 10 kafa koje sam platio 90 umesto 120 dinara i tako sam oštetio firmu za 300 dinara. Zbog toga su me pozvali u svoje prostorije i rekli mi da je za moje dobro da potpišem sporazumni raskid ugovora ili mi ga oni svakako neće produžiti. Nisam želeo ništa da potpišem, i poslali su me na prinudni odmor, a kada mi krajem avgusta istekne ugovor, neću dobiti produženje - rekao nam je Ilić.

*KOSOVO MU NISU OPROSTILI Sporno pitanje na testu na kom je "pao" Miloš; Informer

 

Da sam pristao na ovo, ne bih smeo stricu na oči - Ilić nam je otkrio i da su mu stric i deda bili na Košarama zbog čega oseća još jaču emotivnu vezanost za Kosovo.
- Stric mi se borio na Košarama, a za njim je otišao i deda kao dobrovoljac i ranjen je tamo sa tri gelera. Da li treba onda unuk da im ćuti i za neku platicu priča kako je Kosovo nezavisno. Pa ne bih im smeo izaći na oči - ponosno je rekao Miloš.

PROČITAJTE: Za govor mržnje protiv Hrvata Ognjen Amidžić mora da odgovara: Karleuša iznela svoje mišljenje na temu Ognjenovog stava o Hrvatima i Hrvatskoj na Mundijalu

Ne kaje se

Ovaj ponosni mladić kaže da se nimalo ne kaje zbog onoga što je uradio i da bi po cenu otkaza ponovo učinio isto.
- Nije mi nimalo žao, u svakoj situaciji bih ovako postupio. Posao ću, nadam se, već negde pronaći dok ne završim fakultet, ali nisam želeo da izgubim ponos i da me neko zarad radnog mesta primorava da pričam da je Kosovo nezavisna država. Služio sam vojsku i podneo zakletvu koje se neću odreći ni za jedan posao ili novac - napomenuo je Miloš.

Povodom ove skandalozne priče kontaktirali smo i kompaniju "Petrol", gde su nam u telefonskom razgovoru rekli da ne osećaju nikakvu krivicu i da im pošaljemo pitanja. To smo i učinili, ali nažalost, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

 

Veličaju "veliku Albaniju"

*OTCEPILI KOSOVO Flajer kojim "Petrol" reklamira svoje pumpe u Srbiji; Informer

Miloš kaže da mu je firma "Petrol" bila sumnjiva još kada je na sportskim igrama kompanije, na kojima se okupljaju zaposleni iz celog regiona, video radnike sa Kosova kako otvoreno veličaju "veliku Albaniju" - Konstantno su provocirali nas iz centralne Srbije i pevali pesme o "Velikoj Albaniji". Ukazao sam šefovima na to, ali oni nisu želeli ni da me saslušaju - priča nam Ilić.

(BalkansPress / Informer)

 

Scroll to top