On je na taj način potvrdio nedavno pisanje Informera da se u Stejt departmentu, uz Trampovu saglasnost, najozbiljnije razmatra opcija razmene teritorija između Beograda i Prištine kao jedno od glavnih rešenja za kosovsku krizu. Prema tom scenariju, centralnoj Srbiji bi bile pripojene četiri opštine na severu Kosova koje su etnički gotovo 99,9 odsto srpske, dok bi Albancima pripao deo Preševa, zapadno od autoputa E-75.

Uzalud mu demanti

I dok je Delavi do skoro na sav glas tvrdio kako nikakva podela Kosova ne dolazi u obzir i da je to jedna "veoma opasna opcija", sada je vlastima u Prištini preneo poruku iz Vašingtona da moraju da preuzmu deo odgovornosti i da podela teritorija bude jedna od tema razgovora u Briselu.

 

Gostujući u četvrtak u emisiji "Rubikon" prištinske KTV, američki diplomata je na konkretno pitanje novinara da li isključuje ili ne podelu Kosova, doslovno poručio:

- Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova. Sada ne mogu da pričam o nečemu što bi moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Neću da govorim o tome šta mislim kako treba voditi briselski dijalog, niti šta bi se desilo ako bi se promenila forma dijaloga. Ako govorimo o tome šta bi trebalo da se desi ovde, to je da treba da postoji veće učešće kosovskih političkih predstavnika u tome - naveo je Delavi, a preneli svi prištinski mediji. Međutim, samo nekoliko sati kasnije, Delavi je na Tviteru demantovao da je dao takvu izjavu, ali su ga iz KTV-a razotkrili, objavljujući precizan transkript razgovora.

PROČITAJTE: KO TI JE BILA BABA HAŠIME? Istraživanje koje je šokiralo Albance na KiM! Haradinaj i Tači su POREKLOM SRBI!

Uskoro sporazum - Tekst sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ne mora da bude u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. EU očekuje da se do sporazuma dođe do polovine naredne godine, tvrdi britanski analitičar Tim Džuda.

Na ovakvu njegovu izjavu odmah je reagovao i premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj, koji je zapretio da razmena teritorija znači novi rat!

 

- Razdvajanje je borba, rat za mene. Ja kažem to bez oklevanja i da je opasno da se sada govori o razdvajanju. Svako ko pominje podelu Kosova izazvaće tragediju na Balkanu - zapretio je Haradinaj.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da Srbija ne želi sukobe, već dogovor.

PROČITAJTE: ČUVENI CRVENI KIOSK SA VIRŠLAMA HIT USRED AMERIKE: Simbol našeg detinjstva završio u Njujorku, sećate li se ovoga? (FOTO)

- Nadam se da na Kosovu neće doći do rata, već do nekakvog rešenja. Ali nije rešenje ako nam kažete "sve je naše, a vi nas samo priznajte". Potreban je dogovor. Ljudima je to teško, ali ne može da se odugovlači. Naš je interes da se to pitanje reši. Učinićemo sve da se očuva mir i napredak zemlje i da postignuto rešenje zadovolji državne interese, da ne sruši obraz Srbiji - naveo je Vučić u petak na prijemu mladih šahista, pa u tom duhu i ocenio situaciju u kojoj se Srbija danas nalazi:

- I dalje smo u vrlo teškoj poziciji. Ima još po koja figura na tabli. Moguće je da se borimo, da probamo da izvučemo nekakav remi, iako će biti vrlo teško - objasnio je Vučić.

Vučić nije lak sagovornik - Nije lako razgovarati s Vučićem jer smatra da je Kosovo i dalje deo Srbije, da je Kosovo ili Kačanik srce Srbije. Ipak, ubeđen sam da će dijalog biti okončan međusobnim priznanjem, kaže Hašim Tači.

 

Pomeraju se stvari

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ocenjuje da se okolnosti u svetskoj geopolitici polako menjaju u našu korist.

- Najnovija izjava američkog diplomate pokazuje ono što smo i naslućivali, a to je da se svetska geopolitika menja u smeru koji konačno donekle može da bude dobar i za Srbiju. Ako smo realni, imali smo teških 25 godina i sve što smo radili nailazilo je na osudu. Dolazak Trampa na vlast razbija donekle takvu sliku o Srbiji. Ne treba da budemo preoptimistični da će sve ići u našu korist, ali se neke stvari bar pomeraju ka našem interesu - ističe Deđanski.

PROČITAJTE: VELIKA PROMENA U SRBIJI! Ko nema novca da plati račune dobiće POMOĆ OD DRŽAVE!

EU hoće da na prevaru gurne Srbiju u NATO - Balkanski ekspert Viktor Kolbanovski poručuje da je Rezolucija 1244 kamen-temeljac mira i stabilnosti na ovim prostorima.
- Rezolucija 1244 je kamen-temeljac pisan krvlju nekoliko hiljada srpskih i crnogorskih civila i vojnika koji su poginuli tokom NATO agresije. Ova rezolucija nešto manje od 20 godina obezbeđuje mir i stabilnost Balkana i pokazuje da svaki potez otklanjanja od položaja i principa ovog suštinskog sporazuma o normalizaciji, donosi dramatične posledice. Napori spoljnopolitičke službe EU za postizanje takozvanog sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine danas izgleda kao veoma loš pokušaj maskiranja istine o vojno-političkim ciljevima i blokovskim ambicijama Zapada za pretvaranje KiM i ostatka Srbije u protektorate NATO - poručuje Kolbanovski.

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top