BalkansPress

Dobro došli!

Iako zvanično dijalog Beograda i Prištine vodi Evropska unija jasno je da bez aminovanja dogovora od strane njene najmoćnije članice - Nemačke, on ne može biti postignut.

Razgovori su ušli u finalnu fazu, međutim barem u javnosti još uvek nema finalnog predloga za Sporazum o normalizaciji odnosa. Kako Telegraf.rs ekskluzivno saznaje od izvora u Evropskoj narodnoj partiji (EPP), čijoj grupaciji pripada i Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, ona je pripremila svoj plan za Kosovo i predstavila ga svojim kolegama sa Balkana.

 

Nemačka je jasno rekla da se protivi promeni granica, odnosno bilo kakvoj podeli Kosova između Beograda i Prištine. Ipak, prema detaljima plana Angele Merkel, podela na kraju celog procesa je ipak moguća.

Naime, ovaj portal saznaje u redovima EPP-a, plan nemačke kancelarke treba da se realizuje na kratki i srednji rok.

U prvoj fazi bi pre svega trebalo da dođe do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), na čemu je Merkel insistirala i prilikom poslednjeg susreta sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

PROČITAJTE: RUSKE SLUŽBE UPOZORAVAJU: ISIS sprema napade na Srbiju i Srpsku, a sve sa jednim ciljem!

Svesna da za Srbe nije prihvatljivo da ZSO bude na nivou nevladine organizacije, što je cilj Prištine, Merkel planira da Zajednica dobije šira ovlašćenja, odnosno takozvani "ZSO plus". Kako bi Zajednica imala pravu funkciju potrebno je formirati i druge organe i mogla bi da sarađuje sa Srbijom. Time bi ona imala pravu snagu i olakšala život građana.

S druge strane, plan nemačke kancelarke bi podrzumevao verifikaciju stanja na terenu, tj. priznanje bez priznanja. Time bi konačno došli do onoga što je najveća nepoznanica kovanice „sveobuhvatna normalizacija odnosa": Beograd bi pristao da "prepozna realnost, ali ne i nezavisnost", dok bi se Priština zadovoljila time da neće biti ometana u svojim pokušajima da postane članica međunarodnih institucija.

 

Kako su preneli izvori iz EPP, navedeni elementi plana bi obuhvatili prvu fazu, koja bi bila sprovedena u kratkom roku.

PROČITAJTE: PETRUŠIĆEVE REČI ZATRESLE BALKAN: Ako ponovo izbije rat… (VIDEO)

Zatim sledi veliko finale, na koje bi trebalo da se se sačeka 20 godina.

Posle tog perioda, u Zajednici srpskih opština bi bio održan referendum o otcepljenju, što bi stvorilo realnu šansu da se deo Kosova na kome živi većinsko srpsko stanovništvo vrati pod efektivnu vlast Beograda.

PROČITAJTE: MONSTRUMI Majka se zaljubila, pa dozvolila novom dečku da siluje njenog sina (7), ali TO NIJE NAJGORE!

Podsećamo, Briselskim sporazumom je planirano da ZSO čine opštine Severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Zvečan, Štrpce, Klokot, Gračanica, Novo Brdo, Ranilug i Parteš. Šest od deset ovih opština se naslanja na administrativnu liniju sa centralnom Srbijom, dok su Štrpce, Klokot, Parteš i Gračanica svojevrsne enklave okružene mestima sa albanskom većinom.

(BalkansPress / telegraf.rs)

Scroll to top