BalkansPress

Dobro došli!

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je najavila danas da će u cilju sprečavanja nelegalne gradnje biti uvedena solidarna odgovornost investitora, vlasnika parcele i izvođača radova.

„Promenićemo određene pravilnike i uvesti solidarnu odgovornost za nelegalnu gradnju. To znači da nije u pitanju samo investitor već i vlasnik parcele i izvođač. Krivične prijave će se podnositi protiv svih njih”, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara.

 

Ona kaže da inspekcije rade i noću i da ne može nelegalno da se gradi tako što će se radovi izvoditi noću.

„Kada inspektor zatvori gradilište i stavi traku, svako pomeranje trake je krivično delo, nakon toga inspektor podiže krivičnu prijavu protiv investitora. Nekad se desi da ne zna ko je investitor, pa stavi na NN lica i toga više neće biti. Ako ne znate ko je investitor, znaju ko je vlasnik parcele, pošto to može lako da se utvrdi u katastru”.

Mihajlović, takođe, navodi da ima puno podignutih krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje, kao i da je najveći problem u Beogradu, jer su pojedine opštine dozvolile da se nelegalne zgrade završe i prodaju stanovi.

„Rad opštinske inspekcije je bio katastrofalan, jer su dozvolili da se zgrada završi i prodaju stanovi”, dodala je ona.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top