Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je da se danas u Briselu sastane sa predstavnicima vlasti u Prištini zbog provokacija kojima su on lično i naša strana izloženi prethodnih dana - saznaju Novosti.

Time je današnja runda završena, a šef države je sa svim podmetanjima Albanaca i njihovoj otvorenoj opstrukciji upoznao šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini.

Prema rečima Direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, Beograd želi da sačuva mir ali da ne može da prihvati pokušaje da se preti i zabrani poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji.

Takođe, istakao je Đurić, neprihvatljivi su pokušaji da se obesmisle razgovori i pokušaji (Hašima Tačija) da Preševo, Medveđu i Bujanovac prikaže kao deo teritorije Kosova.

"Jedina teritorija o kojoj treba da se govori je teritorija Kosova i Metohije", kazao je Đurić i dodao: „Mogli ste da vidite i šta je prethodno veče radio Tači kada je pokazivao kako se tobože razgovara o Medveđi, Preševu i Bujanovcu, pa onda pokazujući teritoritoriju koja je veća od cele KiM na području juga naše zemlje kao teritorije o kojoj se razgovara“.

 

Istakao je da je jedino pitanje koje je nerešeno i pitanje o kojem se razgovara pitanje KiM.

„To je jedino o čemu se razgovara, sve drugo ne služi ničemu drugom nego da ruši taj proces. Ovaj proces u kontinuitetu ruši nespremnost i loša volja Prištine“, kazao je Đurić.

Kako je naveo, sa druge strane odgovornost za to snosi i EU, koja je u stvari trebala i da obezbedi normalne uslove za ove razgovore, da se ne vode u uslovima ucena, pretnji, pritisaka, za koje EU treba da bude garant.

„Sve to nas je dovelo u situaciju da danas nema ni najmanje uslova da se sa predstavnicima Prištine razgovara, nakon svih gadosti koje su uradili ne želimo da ih vidimo“, kazao je Đurić.

On je istakao i da se predsednik Srbije do večeras neće obraćati javnosti.

Što se tiče posete predsednika Vučića KiM, Đurić je kazao da su po tom pitanju u beogradskom timu, kao i u Vladi Srbije podeljena mišljenja.

Kada god uzmemo da razgovaramo, to su dva za dva protiv. . . , kazao je Đurić i dodao da se ljudi dvoume i da su podeljena mišljenja, kao i da se predsednik do večeras po tom pitanju neće obraćati, a ako se bude odlučio da ide, sasvim je sigurno da će posetiti i jezero Gazivode.

Na pitanje da li se predsednik Srbije plaši eventualnog hapšenja na Kosovu, Đurić odgovara da se ne plaši i da, ako bude odlučio da ode na Kosovo, sigurno neće biti uhapšen, kao i da je sigurno da će se slobodno kretati na teritoriji KiM.

Đurić je takođe pozvao građane na Kosovu i Metohiji da u što većem borju dođu i čuju predsednika Vučića.

Upitan da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da nema prepreka za posetu Vučića južnoj pokrajini, Đurić je kazao da ne želi da priča o lažima i cinizmu i dodao da su Albanci iz Prištine lagali i vezano za njegovu posetu u sredu, „pa im nije bilo dosta to što su pokušali da zabrane i vrate ga sa administrativnog prelaza, nego su morali da lažu i da nije bio tamo“.

„I EU koja je garant te vrste sporazuma ima sve prepiske između nas tako da me od tih lažova i prevaranata ništa ne čudi“, kazao je Đurić.

Kazao je da je predsednik Vučić danas upoznao visoku predstavnicu Federiku Mogerini sa svim sto su Albanci u prethodnih nekoliko dana radili.

 

„Moje mišljenje je da je i njihova obaveza bila da stvore bolje uslove za pregovore. Svoj stav o tome izneće i predsednik Vučić o tome kada se bude obraćao. Upoznao ju je sa svim elementima i svim što se dešavalo u prethodnih nekoliko dana, svim izmišljotinama koje je Priština preuzela i zbog čega i ne želimo danas da se vidimo sa njima“, kazao je Đurić.

Upitan kako vidi nastavak dijaloga, Đurić je naveo da je za početak potrebno da Albanci iz Prištine prestanu da lažu i varaju, pa će se posle videti o čemu i kako će se razgovarati. 

ĐURIĆ: TAČI SLAGAO DA NEMA PREPREKA ZA POSETU

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači rekao je danas novinarima u Briselu da nema nikakvih prepreka za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, a u javnosti se pojavio dokument iz kojeg je jasno da je Tači lagao i obmanuo javnost.

„Ovim potvrđujemo da smo dobili obaveštenje i potrebnu agendu za predstojeću posetu Kosovu tokom vikenda. Skrećem pažnju da je agenda posete Kosovu delimično odobrena. U vezi predložene agende ne možemo da vam pozitivno odgovorimo na zahtev posete postrojenja Gazivode. Hvala unapred na razumevaju", navodi se u mejlu, koji je Dželal Šaćiri u ime prištinskih vlasti uputio oficiru za vezu Dejanu Pavićeviću.

Faksimil dokumenta objavio je na svom tviter nalogu Marko Đurić.

Đurić je na tviteru napisao da se iz tog mejla vidi da je Priština zabranila Vučiću da obiđe Gazivode, čiju rekonstrukciju je finansirala država Srbija.

Scroll to top