Prema nezvaničnim informacijama, do kojih je Tanjug došao u Kosovskoj Mitrovici, blokadu su organizovali veterani OVK, a po nalogu predsednika kosovske skupštine, bivšeg komandanta OVK i neformalnog "šefa" Kosova, Kadrija Veseljija.

U selu Banje je mirno. 

Od 9 časova se očekuje veći broj Albanaca na ulicama.

Kfor i KPS tvrde da ne mogu da osiguraju bezbednost. Prisutan je sve veći broj naoružanih ljudi.

Protest su organizovali predsednici opština Srbica, Glogovac i drugih opština Drenice.

 

Kako saznajemo, Kadri Veselji je organizator i pored upozorenja Amerikanaca da to ne radi.

Generalni direktor Kosovske policije čeka poziv iz Vlade sa instrukcijom šta da radi. Ovog trenutka on ne može da garantuje bezbednost na putevima.

Protest na putu zatekla je jutros ekipa RTS-a, nekoliko kilometara od Kosovske Mitrovice. Okupljeni nose transparente protiv posete Vučića Kosmetu. Put je blokiran i sa nekoliko kamiona.

Selo Banja nalazi se u Srbici, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama se nalazi oko 300 srpskih kuća.

Svi putevi ka selu Banje, u opštini Srbica, na trasi kojom danas treba da prođe predsednik Aleksandar Vučić, blokirali su veterani OVK iz Glogovca i Srbice, a prema poslednjim informacijama, Kfor i kosovska policija tvrde, kako Tanjug saznaje, da ne mogu da osiguraju i da garantuju bezbednost srpskog predsednika na tom delu puta.

*Foto Tanjug

Na putevima ka Banjama, u okolini Drenice, prisutan je sve veći naoružanih ljudi.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je to drenički kraj, poznat po ekstremisitma i najvećim zločinima koje su Albanci počinili.

"Očigledno je da su Albanci nervozni. Ovo nije spontan, već organizovan protest od strane njihovih saboraca i političkog vrha sa ciljem da se poremeti poseta i da se Srbi prestraše", rekao je Ivanović.

Planom posete bilo je predviđeno da predsednik Vučić obiđe predškolsku ustanovu "Maja" i da razgovara sa meštanima.

 

VULIN: PUCA SE NA PET LOKACIJA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da se u ovom trenutku u okolini Drenice, kuda predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da prođe do sela Banje, ode u posetu, na pet mesta puca, da to čine naoružani veterani terorističke OVK i da za to odgovornost snosi Kadri Veselji.

"Naš predsednik neće biti sam i neće biti nezaštićen. Trenutno su na pet mesta blokade, naoružani ljudi, koji pucaju, očekujemo i reakciju Kfora, iza svega ovoga stoji Kadri Veselji i on snosi odgovornost za sve što će se desiti", kazao je Vulin.

 Foto Tanjug

*Foto Tanjug

On je za TV Pink naveo da bi Kfor tu situaciju morao da razreši, te da imaju i obavezu i odgovornost da reaguju.

"Vučić Ide u najopasniji deo Kosova, ide u Drenicu i tamo ga na pet mesta čekaju naoružani ljudi", istakao je Vulin i dodao da politički predstavnici Albanaca ne razumeju poruke mira predsednika Vučića koje je uputio i juče na KiM, te da moraju da pokažu da su nekakva sila.

"To je sve što imaju. Sila. Sada se puca, pred očima celog sveta, naoruižani ljudi na KiM sada pucaju", kazao je Vulin.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top