BalkansPress

Dobro došli!

Zapad steže obruč oko predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog Kosova i sprema mu novi 5. oktobar, upozorava Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije.

Prema njegovim rečima, zamrznut konflikt na Kosmetu odgovara delu srpske opozicije, ali i donosi rizik da dođe do blickriga, odnosno iznenadnog upada na sever, baš kao i do veštačkog izazivanja političke krize u Srbiji. Sve to, ističe Dačić, priželjkuje i opozicija, kojoj Kosovo služi kao pitanje preko kog pokušava da svrgne Vučića sa vlasti.

– Postoji dve opasnosti. Postoji opasnost od blickriga, odnosno tog hrvatskog scenarija koji oni mogu izvesti uz podršku međunarodne zajednice, mada ona i ne mora da se meša, nego samo da skrene pogled sa KiM ili na neku drugu krizu. Srbija se tada može naći pred važnim pitanjem – hoće li da brani Srbe i da interveniše i da uđe u sukob sa Kfor i NATO… Onda je pitanje na koga tu Srbija može da računa i da li će tražiti pomoć Rusije – objasnio je Dačić.

 

– To što je Zapad već naučio na primeru Miloševića primenu principa – ako ne možete da pobedite spolja, pobedite ih iznutra. To znači da se iznutra forsiraju određene političke snage i stavovi da u određenom momentu kažu: Dosta je politike koje nas svađa sa međunarodnom zajednicom i izaziva sukobe – poručuje Dačić.

Ministar i vicepremijer navodi da su ga izjave Saše Jankovića podsetile na sve što se dešavalo oko Miloševića neposredno pre 5. oktobra.

– On (Janković) rekao je da je pitanje Kosova demokratsko pitanje, a toga sam se naslušao za vreme DOS. Govorili su sve će da se reši samo da ode Milošević, tako sada govore sve će se rešiti kada ode Vučić – primećuje Dačić.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić navodi da je Dačićevo upozorenje tačno.

PROČITAJTE: ŠUMADINCI BESNI jer će MIGRANTI naseliti šumadijska sela i DOBITI KUĆE: Priča dobija obrt, SVE JE SHVAĆENO POGREŠNO

– Ivica Dačić je apsolutno u pravu, njegove procene koje se odnose na zamrznuti konflikt su potpuno realne. Opasnosti koje je naglasio su očekivane jer jedan deo opozicije u Srbiji pokušava da zloupotrebi Kosovo kao političku temu na osnovu koje će napadati vlast u nedostatku sposobnosti da ponudi rešenja za goruće probleme građana. Zbog toga je stav predsednika Vučića da se mora pronaći kompromis eksplicitan jer to onda isključuje konflikt – uveren je Dragišić.

(BalkansPress / Srbija Danas)

Scroll to top