Komanda Kfora ima izrađen plan za slučaj ulaska jedinica Vojske Srbije na Kosovo i Metohiju i uveliko organizuje vežbe s pripadnicima Kosovskih snaga bezbednosti, koje obučava za uništavanje srpskih tenkova.

Ova informacija, do koje su došle srpske obaveštajne službe, pokazuje da se Priština uveliko priprema za sukob sa srpskim snagama bezbednosti. U središtu paklenog plana prištinskog rukovodstva i njihovih zapadnih saveznika jeste provociranje Beograda i uvlačenje Vojske Srbije u direktan konflikt.

Albanci procenjuju da bi Beograd vojno reagovao u slučaju definitivnog zauzimanja jezera i hidroelektrane "Gazivode" kod Zubinog Potoka i drugih objekata od vitalne važnosti za opstanak srpske zajednice, kao i hapšenja istaknutih Srba sa KiM ili "anšlusa" opština sa severa Pokrajine.

 

- Komandant Kosovskih snaga bezbednosti Rahman Rama nedavno je naredio da se po hitnom postupku napravi "plan za odbranu" u slučaju ulaska Vojske Srbije na sever KiM - saznaju "Novosti" u vrhu bezbednosnih struktura. - Glavni udar, prema skici ovog plana, preuzeli bi albanski bataljoni iz Gnjilana i južne Mitrovice. Pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga zato već duže vreme uvežbavaju protivtenkovske borbe, blokiranje puteva, postavljanje protivoklopnih mina i gađanje iz raketnih bacača.

Prema saznanjima našeg lista, tvorac scenarija za odgovor na moguću reakciju Beograda je američki kontingent međunarodnih snaga koji je svoj plan sastavio u bazi "Bondstil".

PROČITAJTE: Evo šta će se desiti ako MAKEDONIJA UĐE U NATO, Srbija će biti u VELIKOM PROBLEMU!

Zajedničke vežbe prištinskih snaga bezbednosti i NATO odavno prevazilaze uobičajene partnerske donose. Upravo ovih dana u toku je vežba pod nazivom "Srebrna sablja", koja se održava u bazi Kfora "Film siti" u Prištini i u kojoj učestvuje čak 17 institucija, organizacija i agencija tzv. nezavisnog Kosova. To je deo šireg paketa civilno-vojne saradnje u kome međunarodne snage i vlasti iz Prištine već duže vreme razrađuju bezbednosne scenarije u čijem je središtu uglavnom konflikt sa Beogradom.

 

Međunarodne snage iz istih razloga budno prate svaki bezbednosni potez Beograda. Njima je obaveštajno interesantna predstojeća vežba koju će Vojska Srbije, povodom veka pobede u Prvom svetskom ratu, 10. novembra organizovati na pet lokacija širom države. U njoj će učestvovati 8.000 pripadnika VS, od čega će njih 6.000 biti uključeno u borbena gađanja. Ovi manevri po broju učesnika biće najveći koji su poslednjih godina održani u regionu.

Ova vežba je zamišljena kao sveobuhvatna provera spremnosti oružanih snaga. U njoj će učestvovati 469 borbenih sistema i 24 vazduhoplova. Plan manevara podrazumeva forsiranje reka i prebacivanje tehnike, dejstvo avijacije i artiljerije, gađanje u pokretu oklopne tehnike...

PROČITAJTE: Predsednik Vlade Crne Gore: Srušićemo crkvu Srpske pravoslavne crkve na Rumiji!

"VOJSKA KOSOVA" PROTIV SRPSKOG NARODA

Predstavnici Srpske liste na sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmerom izrazili su protest zbog transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga koja je, kako su naveli, suprotna interesima srpskog naroda na Kosmetu.

 

Palmer je političkim predstavnicima Srba poručio da je važno da budu aktivni u procesima koji su bitni za Kosovo i da jedino učešćem u procesu odlučivanja i iznošenjem svojih stavova mogu braniti svoje interese u društvu. Palmer se na KiM u odvojenim sastancima susreo sa predsednikom i premijerom tzv. Kosova Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

PROČITAJTE: POSLANIK ANGELE MERKEL U BEOGRADU: Srbija treba da prizna Kosovo ili nema članstva u EU

STIŽE I POSLEDNjI "MIG 29"

Srpskoj lovačkoj avijaciji prošle nedelje stavljen je na raspolaganje i peti avion "mig 29" nabavljen prošle godine.

- Očekujemo da u najskorije vreme iz Rusije stigne i šesti avion nabavljen prošle godine, čime će biti zaokružen ovaj paket nabavke "migova". U planu je i realizacija dogovora o isporuci još najmanje četiri letelice iz Belorusije. Ratno vazduhoplovstvo će tada imati 14 remontovanih i savremenih letelica koje će braniti nebo, ali i biti podrška snagama na zemlji - navode u Vojsci Srbije.

(BalkansPress / novosti.rs)

Scroll to top