Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je oštro upozorenje zbog brzopletog i podmuklog pokušaja Prištine da formira oružane snage Kosova. Vojska Kosova može da zapali ceo Balkan, upozorila je Moskva.

PROČITAJTE: NAPADAČ URLAO "SVI JEVREJI MORAJU DA UMRU" 11 osoba ubijeno u pucnjavi kod sinagoge (VIDEO)

Ministarstvo inostranih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost zbog odluke parlamenta takozvane države Kosovo da se Kosovske bezbednosne snage (KBS) transformišu u punopravnu vojsku. Kako se naglašava, takva odluka podriva stabilnost Balkana.

 

Suprotno Rezoluciji 1244

– Rusija je u više navrata skretala pažnju međunarodnoj zajednici da takve težnje nisu u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koja govori da se na Kosovu mogu nalaziti isključivo multinacionalni vojni kontingenti pod međunarodnim nadzorom. Niko ne može dati garancije da takozvane oružane snage, čiju okosnicu čine teroristi OVK, neće biti korišćene protiv srpskog stanovništva na severu – naglašava se u saopštenju ruskog ministarstva.

PROČITAJTE: KUPCI PRONAŠLI NAČIN DA NE PLATE ZA KESU: Gradski prodavci još vode bitku s mušterijama

Navodi se i da oni koji podržavaju Prištinu brzopleto nastoje da reorganizuju KBS u punopravnu vojsku, kako bi bivše militante što pre prebacili pod okrilje NATO.

– Takvo zanemarivanje mehanizama, koji su velikim trudom postavljeni, direktno podriva stabilnost Balkana i nije u skladu s pravima onih koji tamo žive i zaslužuju mirnu i bezbednu budućnost – zaključuje ruski spoljnopolitički resor sa Sergejem Lavrovom na čelu.

 

Iskreni prijatelji

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da Srbija ceni stav Rusije jer se na ovakvim pitanjima pokazuju iskreni i trajni prijatelji.

– Zahvalan sam Rusiji, Kini, kao i svim zemljama koje podržavaju poštovanje međunarodnog prava i Srbiju. Mi već dugo upozoravamo da je formiranje vojske Kosova pretnja za ceo Balkan. Neosuđeni teroristi koji prete zauzimanjem Niša pretnja su svima. Kršenje međunarodnog prava uvek se vraća onima koji ga krše. Protiv koga će takozvana vojska da se bori? Protiv Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore ili se sprema za Srbiju i Srbe? Stvaranje paravojske na Kosovu može da zapali Balkan – upozorava Vulin.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenio je da je Putinovo upozorenje veoma ozbiljno i da bi bilo uputno da ga glavni akteri tako i shvate.

– Bolje je da se na vreme razume kuda vodi dalje kršenje Rezolucije 1244. Putin je u pravu kad kaže da može doći do vrlo opasnog pogoršanja ukupne situacije. Pojavili su se rizici koje sada ne možemo ni da predvidimo. Ugrožena je bezbednost ne samo Balkana već i cele Evrope. Time niko ne sme da se poigrava – napominje naš sagovornik.

Šef Kancelarije NATO za vezu u Srbiji Čezare Marineli izjavio je da se snage Kfora neće povlačiti s Kosova, niti će se njihov broj smanjivati, a da je transformacija KBS u vojsku Kosova “veoma teško političko pitanje“.

– Kad je reč o KBS, priznajemo ih u njihovom trenutnom mandatu. Ako dođe do neke promene, o tome treba raspravljati na nivou Severnoatlantskog saveta – rekao je Marineli.

Scroll to top