Početak novembra je „zapalio“ Balkan. Neuobičajeno visoka temperatura za ovo doba godine, i do 15 stepeni viša nego što smo navikli, od Dubrovnika, preko Bara i Ulcinja, gde su oboreni rekordi iz 1949, i Tirane do Beograda, naterala nas je sve da ostavimo zimsku garderobu u ormanima.

Pored toga, kako navode iz Hitne pomoći, građani Srbije su se u prethodnih nekoliko dana masovno žalili na malaksalost, tromost, glavobolju, a povećan je i broj poziva hitnim službama. Meteorolog Đorđe Đurić za „Alo!“ navodi objašnjava da će miholjsko leto potrajati sigurno do kraja novembra.

 

- Neće biti ovako natprosečna temperatura za ovo doba godine, ali će biti suvo i lepo vreme sa prosečnom dnevnom temperaturom između 17 i 22 stepena, što je i dalje iznad proseka. Ceo Balkan je pod uticajem tople vazdušne struje sa severa Afrike, tako da do kraja meseca ne bi trebalo očekivati ni sneg, niti bilo kakve padavine - navodi Đurić.

Kako navode iz RHMZ-a, narednih dana takođe se u većem delu zemlje očekuje pretežno sunčano i toplo. Do četvrtka u košavskom području vetrovito s jakim, u južnom Banatu i donjem Podunavlju povremeno olujnim jugoistočnim vetrom. Maksimalna temperatura u većini mesta od 18 do 20 stepeni, krajem nedelje u manjem padu.

(BalkansPress / alo.rs)

Scroll to top