Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni je uputio danas izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu.

„Mi ne zaboravljamo da je Srbija izgubila trećinu stanovništva. Danas je trebalo da slavimo. Ovo je pokvarilo današnju proslavu. Za nas je ono što se desilo nespretnost koja je za žaljenje i mi molimo predsednika Vučića i srpski narod da nas izvini“, rekao je Mondolini za televiziju Prva.

 

„Slike koje smo videli šokirale su srpski narod. Ali to su slike. Realnost je da nije bilo protokolarnog dočeka značajnijeg za Kosovo, nego za Srbiju. A Tači je možda bio u fokusu kamera, treba biti tamo, pa videti ko je stvarno bio“, dodao je francuski ambasador.

Na pitanje ko je imao bolje mesto Vučić ili Tači, ambasador je odgovorio:

„Ne merim stvar tako. Želim da podvučem da je Srbija imala značaj u Prvom svetskom ratu i to je važno. U Parizu je padala kiša, a u Beogradu je bila divna ceremonija. Mi želimo da sa Srbijom obeležimo zaista jako prijateljstvo. Dolazak Makrona je zaista velika stvar jer mi nismo imali takvu posetu 17 godina.“

PROČITAJTE: HARADINAJ PRETI, REGRUTOVAĆE SRPSKE MLADIĆE: Svi će morati u vojsku Kosova u suprotnom će odgovarati!

Dodao je da je reč o nespretnosti koja je, kako je ocenio, za žaljenje.

„Zaista je to velika nespretnost. Realnost je da smo se zajedno borili tokom tog rata i predsednik  Vučić je došao u Pariz da to zajedno obeležimo. I mi smo mu zahvalni za to.“

Na pitanje da li su Francuzi prodali mesto pored Putina, kao što pišu tabloidi, ambasador je odgovorio:

 

„Želim da govorim o ozbiljnim stvarima. Niko u Srbiji ne veruje u takve stvari.“

Raspored sedenja zvanica, šefova država i vlada, na svečanosti u Parizu izazvao je ne malo čuđenje i negodovanje mnogih zvanica, posebno zbog mesta koje je dobio Hašim Tači — odmah iza ruskog predsednika Vladimira Putina.

PROČITAJTE: NEZAPAMĆENA NESREĆA U BEOGRADU: Tramvaj izleteo iz šina pa se zakucao u zgradu, PEŠAK POGINUO, 5 povređenih (FOTO)

Doček predsednika Vučića u Parizu

*Doček predsednika Vučića u Parizu, SLUŽBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

(BalkansPress / Sputnik Srbija)

Scroll to top