Na Kosmetu Albanci ruše srpske svetinje, ruše srpska groblja, najavljuju formiranje vojske i prete da će jedan garnizon uputiti na sever i tu nije kraj! Premijer i predsednik takozvane države Kosovo, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, ne prestaju da atakuju na srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini! Kosovske institucije proteruju sveštenike SPC.

U odeljenju za migracije pri policiji u Prištini monahu M. Š. iz Eparhije raško-prizrenske poručeno je da će sva sveštena lica koja nemaju kosovska dokumenta ili poseduju srpska dokumenta tzv. koordinacione uprave biti uskoro deportovana sa Kosova i Metohije.

 

- Monah M. Š. pre nekoliko dana došao je, na poziv MUP Kosova, na fotografisanje u policiju u Prištinu pošto mu je rečeno da mu je odobrena treća po redu boravišna dozvola. Po ranijem dogovoru trebalo je da mu izdaju privremenu kosovsku ličnu kartu sa trajanjem od pet godina, ali kada je došao, posle nekoliko sati čekanja, pojavila su se dva policajca i odvela ga iza zgrade do kola. Tamo mu je saopšteno da mu je zahtev odbijen i to pre mesec dana, kao i da mu je istekao rok za žalbu, pa bi po zakonu trebalo odmah da ga deportuju - saopštila je kancelarija Eparhije raško-prizrenske, na čijem je čelu vladika Teodosije, a koja je hitno o svemu obavestila i OEBS.

*foto: Profimedia

Kada je monah pokušao da mirno objasni da nije dobio nikakvo obaveštenje o odbijanju, policajci su mu saopštili da je u međuvremenu MUP Kosova propisao da se sa imigracionim srpskim dokumentima ne može aplicirati za produženje boravka. Sutradan je M. Š. dobio i pismeno rešenje da je njegov zahtev odbijen i dat mu je novi rok od osam dana za žalbu, uz obećanje da do njenog rešenja neće biti deportovan sa Kosova.

PROČITAJTE: AMBASADOR FRANCUSKE: Molimo Vučića i srpski narod za izvinjenje

- Posebno zabrinjavajuće je da je monahu M. Š. rečeno u policiji da obavesti i druga sveštena lica koja imaju dokumenta koordinacione uprave za KiM da će biti deportovana ukoliko ne poseduju redovna dokumenta Srbije. Sa druge strane, MUP Srbije ih ne izdaje građanima na KiM, osim ako imaju prebivalište van pokrajine. Treba imati u vidu da većina kosovskih Srba poseduje samo dokumenta i pasoše koordinacione uprave. Ovakav odnos kosovskih institucija prema Srbima koji već godinama žive na KiM krajnje je diskriminatoran i neposredno podstiče na iseljavanje našeg stanovništva - saopštila je Eparhija.

 

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio je da ovakve pretnje proterivanjem ne samo monaštva već i svih srpskih građana koji nemaju kosovska dokumenta predstavljaju direktan akt pretnje etničkim čišćenjem, što dodatno otežava situaciju za Srbe na KiM.

PROČITAJTE: HARADINAJ PRETI, REGRUTOVAĆE SRPSKE MLADIĆE: Svi će morati u vojsku Kosova u suprotnom će odgovarati!

Ovo je inače sedma promena do sada koju kosovske institucije uvode otkad su obećale da će barem za crkvena lica, u skladu sa Ahtisarijevim Aneksom 5, po hitnom postupku rešavati boravište za monahe i monahinje koji sada žive u kosovsko-metohijskim manastirima.

*foto: Printscreen RTS

ALEKSANDAR VUČIĆ: SRBIJA DRŽI ELEKTROMREŽU NA KOSOVU

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da „Elektromreža Srbije“ ipak ostaje na KiM, jer je Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO) većinom glasova odbila zahtev Prištine da preuzme elektromrežu Srbije na severu KiM.

 

 - Uspeli smo da izdejstvujemo jednu malu pobedu, koja nama mnogo vredi. Pobedili smo u ENTOS, iako smo mislili da šanse nema. Ovog puta nisu uspeli da urade ono što su planirali u ovoj energetskoj agenciji. ENTSO je manje zvučan od Interpola, ali za nas i naše građane na severu je značajniji od Interpola.

PROČITAJTE: UMALO TRAGEDIJA NA SVADBENOM VESELJU Pucao u jabuku, pa ranio troje! Među njima je i TROGODIŠNJE DETE

*foto: Zorana Jevtić

DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ: POKUŠAJ ETNIČKOG ČIŠĆENJA

 - Priština tretira srpske monahe kao strance ako nisu rođeni na KiM i na taj način negira Rezoluciju 1244. Kosovo nije država i nema prava da se odnosi prema građanima koji nisu rođeni na njegovoj teritoriji tako, međunarodna zajednica je dužna da to spreči, inače nije moguć bilo kakav dijalog. Ovo je ozbiljan pritisak i pokušaj etničkog čišćenja jer se zna da, kad se proteraju srpski duhovnici, i sprski narod ide za njima - ističe Dragomir Anđelković, politički analitičar.

 

NIJE SJAJNO NI U CRNOJ GORI: I MILO ĐUKANOVIĆ PRAVI PROBLEM SVEŠTENICIMA

SPC nailazi na velike probleme u Crnoj Gori jer nepriznata crnogorska pravoslavna crkva pokušava, uz dozvolu političkog vrha, da preotme srpske svetinje. Mitropolitu crnogorsko-primorskom i sveštenstvu zabranjeno je letos održavanje liturgije na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču u Ulcinju, dok je sam mitropolit Amfilohije kamenovan. Crna Gora nedavno je zabranila ulazak u zemlju pojedinim Srbima, među kojima su i književnici, istoričari i pravnici.

PROČITAJTE: GAZE PO PRECIMA I ISTORIJI: Crna Gora se stidi ujedinjenja sa Srbijom dok gosti Haradinaja

*foto: AP

KANCELARIJA ZA KIM: ATAK NA SLOBODU VEROISPOVESTI

Restriktivno ponašanje privremenih institucija samouprave u Prištini prema srpskoj monaškoj zajednici je atak na slobodu veroispovesti i pritisak na našu crkvu i sveštenstvo. Manastiri nisu samo kulturno-istorijski spomenici već živa mesta vere koja bez monaha gube svoju pravu svrhu i niko nema pravo da postavlja nerazumne administrativne prepreke - navodi u saopštenju Kancelarija za KiM, na čijem je čelu Marko Đurić.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top