Globalni klimatski fenomen "El Nino", koji su stvorile vazdušne struje iznad Tihog okeana, doneće Srbiji vrlo toplu zimu, a meteorolozi predviđaju da ćemo Novogodišnje i Božićne praznike provesti bez snega.

"El Ninjo" izazvaće kataklizme širom sveta i poremetiće klimu. U pitanju je prirodni klimatski obrazac koji se definiše kao neobično topla morska struja u Tihom okeanu.

PROČITAJTE: "Pripojte Sandžak Crnoj Gori, podržaćemo vas": SKANDALOZANA poruka iz Njujorka Bošnjacima u Srbiji

Svetska meteorološka organizacija (SMO) saopštila je da "El Ninjo" ima 80 odsto šansi da se formira ove zime.

 

To znači da će Srbiji doneti blagu zimu i mnogo dana sa temperaturama u plusu. Snega gotovo da i neće biti, a i kada padne, zbog visokih temperatura brzo će se topiti.

Ovaj fenomen po pravilu ne bi trebalo da se pojavi još nekoliko godina, pa je sada već evidentno da su klimatske promene i globalno zagrevanje uzeli svoj danak. Zbog toga stručnjaci upozoravaju da u budućnosti u Srbiji više nećemo imati oštre, hladne zime kao što je bilo do sada.

*FOTO: PRINTSCREEN

Meteorolozi zato ističu da, ako se "El Ninjo" formira, Novu godinu i Božić dočekaćemo bez snega i velikih minusa.

Naučnici su u septembru davali do 75 odsto šansi za njegovo formiranje, a početkom oktobra šanse su još porasle, prenosi Tajm. Njih najviše plaši to što je "El Njino" poranio.

 

On se javlja na svakih šest do osam godina, a poslednji put se formirao 2015. godine i trajao sve do polovine 2016. i zabeležen je kao najjači do sada. Naučnici pretpostavljaju da se period između dva "El Ninja" dramatično smanjio zbog klimatskih promena koje su zadesile planetu poslednjih godina. Jedan od uzroka može biti i globalno zagrevanje, koje će našoj zemlji u narednim godinama donositi sve blaže i blaže zime.

"El Ninjo" će izazvati drastičnu promenu vremena širom sveta, ali meteorolozi ističu da će posledice u Srbiji biti dosta bezbolnije.

Tome u prilog govori i to što u novembru imamo dnevne temperature preko 20 stepeni, a prognozira se da će i naredni meseci biti blaži u odnosu na prethodne godine.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), očekuje nas blaži i prosečno vlažan decembar, a srednja minimalna tempetarura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka.

I januar 2019. biće topliji nego inače, a i srednja minimalna i maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko 0.8 do 1.5 stepeni.

Scroll to top