Posle problema koji je nastao zbog rasporeda sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu, prevashodno zbog toga što se kosovski predsednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Rusije Vladimira Putina, došlo je do susreta Putina i Tačija.

Javnost je o tome obavestio sam Tači, na svom Tviter nalogu, gde je podelio niz fotografija sa tog susreta, ali i detalj njihovog razgovora.

Naime, Tači je uz fotografije na kojima se vidi rukovanje i razgovor sa ruskim predsednikom, napisao:

 

- U Parizu sam se sastao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim sam razgovorao o dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i sveobuhvatnom, prevnoobavezujućem sporazumu. Na ovu temu, predsednik Putin je bio jasan: "Ako vi (Kosovo i Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati" - napisao je Tači.

Tačijev tvit prenela je ruska agencija Tass, uz napomenu da "Kremlj nije izdao nikakvo saopštenje o tom susretu".

PROČITAJTE: AMBASADOR FRANCUSKE: Molimo Vučića i srpski narod za izvinjenje

Na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu došlo je do negodovanja i nazadovoljstva među prisutnima zbog protokolarnog rasporeda sednja. Zbog činjenice da se kosovski predsednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza lidera najmoćnijih zemalja, među kojima i Putina, diplomatski predstavnici mnogih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza.

Kako je "Blic" Pisao Francuzi su objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu.

 

Zbog problema sa rasporedom sedenja danas se oglasio i francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni, koji je uputio izvinjenje srpskom narodu i predsedniku Srbije, zbog, kako je rekao, protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu. Više pročitajte u posebnoj vesti.

PROČITAJTE: POČINJE NOVI POGROM SRBA SA KIM: Albanci proteruju srpske monahe sa Kosova

Koha: Ideja o podeli Kosova Tačija dovela u "krilo Putina"

Prištinska Koha piše danas da se predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači i u Parizu zalagao za ideju podele kosovske teritorije i da se zahvaljujući tome, kao neko ko bi trebalo da se zalaže za kosovsku nezavisnost, našao u "krilu (ruskog predsednika Vladimira) Putina, najvećeg protivnika te nezavisnosti", o čemu, kaže list, "nije mogao ni da sanja".

Koha piše da Tači sa Putinom u Parizu razgovarao o podeli kosovske teritorije, ideji kojoj se suprotstavljaju "istorijski partneri Kosova, ali je snažno podržavaju Srbija i Rusija". Koha podseća da je Tači i ranije tražio sastnak sa Putinom, ali da do njega nije došlo.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top