BalkansPress

Dobro došli!

Ruski predsednik Vladimir Putin mesecima unazad održava kontakte s vlastima u Prištini, pokušava da osujeti sporazum Beograda i Prištine i time gura prst u oko Zapada.

Ljudi bliski Putinu prvi put su u Prištini "locirani" pre više meseci. Reč je o široj javnosti malo poznatim ljudima koji se kotiraju visoko u hijerarhiji ruskog predsednika.

PROČITAJTE: "101-89-3" Detaljna mapa prikazuje kakav je skor u diplomatskoj borbi za Kosovo, a GLAVNI TEST TEK SLEDI (MAPA)

- Službe bezbednosti više zapadnih država ustanovile su nekoliko ovakvih poseta. S tim informacijama upoznati su i Vašington i Berlin i Brisel - navodi izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

 

Komunikacija na relaciji Priština - Moskva upalila je lampicu u evropskim centrima. Promena američke politike prema Kosovu, kaže naš sagovornik, nije slučajna.

- Kada je informacija o susretima došla na adrese u evropskim centrima i Vašingtonu, bio je to znak i za promenu američkog kursa kada je reč o rešavanju kosovskog problema - kaže naš izvor.

Emanuel Makron, Angela Merkel i zvaničnici EU raspituju se o razlozima za novi dil Hašima Tačija i Vladimira Putina. S druge strane, Putin smišljeno gura prst u oko Zapada.

- Putin pokušava da spreči bilo kakav dogovor, uprkos onome što javno govori. Postizanjem dogovora Beograda i Prištine, Rusija bi izgubila uticaj u ovom regionu i zato će zvanična Moskva učiniti sve da do rešenja ne dođe - navodi izvor našeg lista.

Srbija je kao saveznik na zapadnom Balkanu i jedina ne-NATO zemlja neophopdna Rusiji, jer samo preko nas može da održi svoju poziciju u ovo regionu.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku smatra da bi postizanje dogovora Beograda i Prištine bilo korisno za svaku od strana.

 

- Potencijalni sporazum svakako bi uticao na dinamiku evropskih integracija Srbije. Rusija bi trebalo da ima na umu da Srbija mora da ispuni određene uslove na tom putu - navodi Đukanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je bio prisutan kod Trijumfalne kapije, kada su se sreli Tači i Putin.

- Mi sa tim nemamo ništa, ne možemo da utičemo ko će kako da se ponaša, ko će s kim da se zdravi i razgovara - rekao je Vučić.

PROČITAJTE: TAČI: Rekao sam Putinu da nismo ni prijatelji ni neprijatelji

On je istakao da je to pitanje koje treba postaviti Putinu i Tačiju i dodao da francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Beograd u decembru, a Putin u januaru, kao i da neće ići u Prištinu, a Putin možda nikada neće otići tamo.

- Može Tači da juri Putina gde i koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi - rekao je Vučić.

Dačić u savetu bezbednosti

Šef diplomatije Ivica Dačić predstavljaće Srbiju na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara o radu Unmika, za period od 16. jula do 15. oktobra. Dačić će izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza Prištine u prethodnom periodu, kao i povećanog broja napada na Srbe i njihovu imovinu u Pokrajini.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top