Na nadležim odborima skupštine samoproglašenog Kosova koji su održani usvojene su izmene i dopune krivičnog zakona tzv. države Kosovo koji je definisan kao poseban uslov za liberalizaciju viza.

Naime, prema saznanjima medija, odbori nisu usvojili predlog Srpske liste za preduzimanje strožijih kazni na povratnike i raseljena lica, ali su zato predviđene daleko strože kazne za „izdaju zemlje“.

Protiv usvajanja pomenutih izmena i dopuna krivičnog zakona glasali su srpski članovi Odbora, poslanici Srpske liste, Jasmina Živković i Igor Simić, dok je Slobodan Petrović poslanik Samostalne liberalne stranke, glasao za njihovo usvajanje.

 

Inače, izmene i dopune krivičnog zakona tzv. države Kosovo, usvojene su na nadležnom odboru za zakonodavstvo, poslovnik, imunitet i nadgledanje Agencije za borbu protiv korupcije skupštine tzv. Kosova. Između ostalog, u dokumentu predloga izmena i dopuna Krivičnog zakona u čl. 11 pod nazivom „Izdaja zemlje“, piše da će se „državljanin Republike Kosova, koji u svojstvu predsednika Republike, premijera ili ministra spoljnih poslova, potpiše priznavanje „okupacije ili akt kapitulacije države, kazniti zatvorom od najmanje petnaest (15) godina ili kaznom doživotnog zatvora.

Praktično, to znači da će u slučaju da bude postignut kompromis između Beograda i Prištine, koji mora biti u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom1244, a kojim se predviđa da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo naše teritorije, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj ili bilo koji drugo albanski pregovarač biti sankcionisan kaznom zatvora.

Takođe, svako ko potpiše međunarodni sporazum ili drugi akt kojim se delovi teritorije tzv. Republike Kosovo daju ili ustupaju pod suverenitet neke druge države, kazniće identičnom kaznom.

PROČITAJTE: "101-89-3" Detaljna mapa prikazuje kakav je skor u diplomatskoj borbi za Kosovo, a GLAVNI TEST TEK SLEDI (MAPA)

I Odbor za prava i interese zajednica je takođe podržao predložene izmene a svi amandmani koje je predložila Srpska lista, a koji su se odnosili na strožije kažnjavanje napadača na povratnike i rasenjena lica, nisu usvojeni.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top