BalkansPress

Dobro došli!

BEOGRAD – Krister Karphamar, prvi međunarodni sudija na Kosovu, izjavio je da je ubrzo po dolasku na KiM shvatio da u kosovskom pravosuđu nema pravde za Srbe.

Karphamara je na mesto prvog sudije UN izabrala administracija Unmika koju je vodio Bernar Kušner, a na dužnost je stupio 2000. godine.

“Bavio sam se teškim krivičnim slučajevima na Kosovu. Brzo sam se uverio da Srbi nisu imali nikakve šanse da dobiju nikakvu pravdu na tamošnjim sudovima. Albanci koji su počinili teške zločine nad Srbima su oslobađani, a mnogi Srbi su bili osuđeni bez pravičnog suđenja”, rekao je švedski sudija za današnje “Večernje novosti”.

On kaže i da ne veruje da će Specijalni sud za zločine OVK u Hagu procesuirati stotine odgovornih za stradanja Srba na Kosmetu po dolasku međunarodne misije 1999. godine.

 

Lično, dodaje, nije bio iznenađen kada je Švajcarac Dik Marti 2010. označio albanske lidere Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja kao vođe kriminalnih klanova koji su odgovorni za stradanje Srba.

Iz Pokrajine je, kako kaže, otišao posle šoka koji je doživeo vodeći istragu za podmetanje bombe pod autobus “Niš ekspresa” februara 2001. kada je poginulo 12, a ranjeno 40 Srba.

“Na osnovu DNK dokaza na mestu događaja u Livadicama utvrđeno je da je jedan od potencijalnih krivaca Fljorim Ejupi. Tražio sam da on i još trojica osumnjičenih, bivši pripadnici OVK, budu odvedeni u pritvor UN gde bi se nastavila istraga. Međutim, oni su prebačeni u američku bazu Bondstil, u navodno najsigurnije mesto na KiM, odakle je Ejupi pobegao”, kaže Karphamar.

Ejupija je, kako se kasnije saznalo, obučavala CIA, ispričao je švedski sudija.

Scroll to top