Slažem se da predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u oceni da formiranje vojske Kosova znači da će Sbrija biti u ćorsokaku, zbog čega apelujem na Prištinu da se "prizovu razumu", kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je kazala da bi sve evropske lidere upitala šta bi radili da su na njenom mestu, i istakla da je Srbija ulagala u podizanje odbrambenih kapaciteta vojske i policije, jer su bili devastirani, "zato što smo vojno neutralna zemlja, ali i zato što, kada neko zna da smo i u tom smislu jaki i sposobni, onda je to argument više da moraju da sednu i razgovaraju o kompromisu".

- Nadam se da nikada nećemo morati to da upotrebimo, ali nažalost mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu. Ne možemo da gledamo kako neko sprovodi novo etničko čišćenje, nove Oluje i ako Edi Rama na njih poziva - rekla je Brnabić.

Ponovila je da je prioritet vlade obrazovanje i digitalizacija i da je važno da se napravi dalji iskorak u ekonomiji zasnovan na inovacijama, da bi se brže povećala prosečna primanja u zemlji.

 

Šta bi evropski premijeri uradili?

Kako je rekla, često je u šizofrenoj situaciji da se bavi tim stvarima, a da onda mora da se vrati u 19. vek i da odgovara da li će neko suprotno svemu normalnom, svim medjunarodnim sporazumima i sopstvenim aktima, da pravi vojsku.

- Da li bi 15. decembra išli da pokore, fizički, neki narod samo zašto su oni Albanci, a mi Srbi. Šta bi neki drugi evropski premijer radio u toj situaciji? To su nenormalne stvari, da danas, u 21. veku uopšte o tome razmišljamo i pričamo da imamo takvu opasnost - poručila je predsednica vlade.

*FOTO: TANJUG/AP

Podvukla je da će naredne godine 20 miliona evra biti uloženo da bi u 50 škola u Srbiji bio uveden brz internet i od 1. septembra 10.000 digitalnih učionica.

- Moj prioritet su škole, a njihov puške. Da li razumete o čemu Srbija priča i razmišlja. To su naši prioriteti, a vidi se o čemu razmišlja vlada u Prištini - rekla je ona.

Brnabić je istakla i da će Beograd apelovati na, pre svega, stalne članice SB UN, jer ni po jednom međunarodnom sporazumu ne postoji opcija da takozvano Kosovo, odnosno privremene institucije samouprave u Prištini, formiraju sopstvenu vojsku.

- Ni po jednom. U tom slučaju, oni koji su dali mandat UNMIKU, Euleksu, KFOR-u, moraju da se umešaju i da kažu - ako vi nećete da poštujete sopstvena akta, morate da poštujete ono što smo vam mi dali kao mandat, da pozovu Prištinu na poštovanje sporazuma - rekla je predsednica vlade.

 

Nadam se da će SAD imati dovoljno razuma

Na pitanje da li Srbija ima neka operativna saznanja, s obzirom da je rekla da će "oni 15. decembra ići da pokore jedan narod", Brnabić je odgovorila da je o tome pričao Kadri Veselji. Ona nije želela da komentariše medijske navode da Amerikanci šalju oružje u Albaniju, koja je navodno namenjenja vojsci Kosova, ističući da je to ozbiljna tema i da se nada da će biti dovoljno razuma na strani SAD.

- Nadam se da će biti dovoljno razuma na strani SAD da znaju šta je dobro za njihove partnere u Prištini - rekla je Brnabić.

Kazala je i da je albanski premijer Edi Rama izneo neistine kada je rekao da je Srbija kršila CEFTA sporazum i da se navodno Priština na to žalila.

- Sve to je političko spinovanje sa namerom da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine - kaže ona.

*FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Navela je da se naivno uzdala u albanskog kolegu Edija Ramu da će pozvati Prištinu na razum i da se odnose u skladu sa vremenom u kojem živimo, sa 21.vekom, jer je ono što Priština radi politika 19.veka, i pozvala prištinske vlasti da konačno objasne pravi razlog zbog kojeg su uveli takse na srpske proizvode, jer su do sada izneli više izgovora.

Brnabić je rekla da smatra da neko ko je predsednik vlade mora odgovorno da deluje a Rama je, prema njenim rečima, umesto da doprinese podizanju kvaliteta života građana u svojoj zemlji i regionu, izneo neistine sa ciljem spinovanja. Jedinji cilj njegove izjave je, kaže, da se "sada politički spinuje i okrivi Srbija za sve nerazumne odluke Prištine".

 

Šta je objašnjenje?

- Moja prva misao kada sam videla ovo je bila da su u Prištini trebalo da se dogovore oko toga šta će da im bude objašnjenje za uvođenje takse od 10 pa 100 odsto, pre njihovog uvođenja, kako bi svima dali jedno te isto objašnjenje, a ne sada da menjanju objašnjenja svakih nedelju dana. Prvo je bilo da su takse uvedene kao odgovor što Srbija nije dozvolila valjda članstvo takozvane Republike Kosovo u Interpol. Svi su to čuli i Srbija i ostale zemlje u regionu, EU i međunarodna zajednica. Pošto to nije imalo naročitog smisla, onda su sada promenili pa su sada uveli takse, jer Srbija krši CEFTA sporazum - kazala je ona.

Brnabić je poručila Prištini da razmisli o tome zbog čega su uveli takse, "kako bi mi kao ozbiljna država mogli da odgovorimo na to".

Edi Rama

*FOTO: RAS SRBIJA

Brnabić je kazala da je neverovato što je Rama otišao korak dalje i izjavio da se Priština na kršenje sporazuma žalila, ali da nije bilo reakcija s druge strane.

- Kako se Priština i kada žalila. Pokažite tu žalbu. CEFTA sporazum je jasan i nedvosmislen. Postoji zvaničan formalni proces za žalbu - ukazala je predsednica vlade.

Brnabić je podsetila da je Srbija 27. novembra poslala zvaničan zahtev CEFTA sekretarijatu za pokretanje mehanizma za rešavanje spora.

- Ako je Srbija kršila CEFTA sporazum, Priština se na to žalila, nije dobila nijednu reakciju s druge strane, ako se to desilo, pokažite zvaničnu žalbu. Ako nema ovakvog dokaza da se Priština žalila na kršenje CEFTA sporazuma, onda je Rama svesno i namerno pokušao da obmane javnost u regionu, ali pre svega partnere u EU, zato što kršenje CEFTA sporazuma pre svega znači kršenje SSP-a od strane Prištine - rekla je premijerka.

Kako je navela, "u trenutku kada smo došli do toga da pregovaramo o Protokolu 6, Priština je tražila da ne bude potpisano kao UNMIK Kosovo, jer je UNMIK potpisnica, nego da oni to potpišu kao Kosovo, što je nama bilo neprihvatljivo, ali u cilju regionalne saradnje, stabinosti mi smo odlučili da ni ovde nemamo tvrd stav".

- Odlučili smo da budemo konstruktivna tolerantna strana i da se nađe rešenje sa kojem bi bila Priština zadovoljna, a zaštićen interes Srbije. Ja sam 5. novembra poslala pismo evropskom komesaru Johanesu Hanu u kome je navedneo šta Srbija predlaže kao kompromisno rešenje - objasnila je ona.

Brnabić je kazala da je cilj bio da se nađe kompromis, a onda nam se na to vrati time što neko uvede taksu od 100 odsto na srpske proizvode, uz tvrdnju da kršimo CEFTA sporazuma.

*FOTO: SAVA RADOVANOVIĆ / TANJUG

- Želim da kažem da se makar u jednom slažem sa Ramom, a to je deo njegove izjave gde priznaje da je povećanje takse nerealno - dodala je ona.

Brnabić je ukazala da "Priština duguje objašnjenje nama, ali i EU, kao i svima u UN, pre svega Savetu bezbednosti koji je dao mandat UNMK-u da potpiše CEFTA sporazum".

- Hoće li uslediti i neko treće objašnjenje. Nenormalno je da u 21. veku u Evropi palite keks samo zato što je srpski, ili mrzite mleko što je krava koja ga je dala srpska. To je nenormalno. Nenormalno je da u 21. veku Srbi na KiM nemaju grejanje, hranu i lekove pred Božić. Potpuno je nenormalno da u 21.veku u Evropi danas Srbi koji žive na KiM nemaju informisanje na sopstvenom jeziku. Danas je 14 dan kako je štampa na srpskom jeziku zabranjena na KiM - podvukla je ona.

 

Brnabić je kazala da je u vezi zabrane srpske štampe na KiM pisala OEBS-u koji je to samo osudio.

- Mi pričamo o slobodi medija, a oni samo osuđuju što 14 dana nad jednim delom teritorije KiM zabranjena štampa na jednom jeziku - rekla je premijerka.

Brnabić je kazala da će Srbija nastaviti da se zalaže za mir, stabilnost, razum, da će dati sve od sebe, i ni na koji način neće doprinositi daljoj eskalaciji tenzija, daljim konfliktima.

CEFTA

*CEFTA / FOTO: WIKIPEDIA

Zbog toga nije želela sve izjave Rame da komentariše, kao i sve ono što se događalo poslednjih nedelja jer, kako ističe, to ne bi bilo u interesu regionalne stabilnosti, niti bi pomoglo situaciji koju danas imamo, a koja u stvari govori o tome koliko je mir u regionu nestabilan.

- Koliko je krhko sve što smo radili nekoliko godina uz ogromnu pomoć Evropske komisije i pojedinačnih člnaica EU, pre svega Nemačke, koja je pokrenula Berlinski proces u kojem smo dosta uradili. Imamo potpuno drugačije vizije i to je ono što mene najviše plaši - kazala je Bnabić.

Scroll to top