BalkansPress

Dobro došli!

Albanski mediji, pozivajući se na dobro obaveštene izvore iz Bele kuće, pišu da je američki predsednik Donald Tramp odlučio da SAD preuzmu dijalog između Beograda i Prištine, te da primoraju, po ugledu na Dejton, obe strane da što pre dođu do dogovora.

Piše se da je Tramp bio vrlo ozbiljan kada je u pismima Vučiću i Tačiju naglasio da se nada da će dogovor biti proslavljen u Beloj kući. Ukoliko bi uspeo u svojoj težnji, Tramp bi tako pokazao mišiće Putinu, što bi mu donelo, pored poena na svetskom nivou, i poštovanje kod kuće, gde je situacija vrlo turbulentna.

Trampu je potreban neki hitan međunarodni uspeh kako bi smirio strasti i pokazao da je i dalje glavni.

 

Neka vrsta rešenja za Kosovo, koje bi bilo predstavljeno kao uspeh Amerike, po sličnom principu kako je Putin "preuzeo" sirijski problem od SAD i u kratkom roku ga "rešio", preko je potrebno Trampu kako bi osnažio svoje pozicije.

Do sada još uvek nije objavljeno na koji način će SAD učestvovati u dijalogu, ali postoje indicije da bi Metju Palmer, pomoćnik Državnog sekretara SAD, trebalo da bude "Trampov čovek na terenu" i neka vrsta medijatora u pregovorima.

Nezvanično, Priština je oduševljena ovakvim raspletom stvari, dok, kako navode albanski mediji, Beograd nije oduševljen ovom inicijativom, niti očekuje da bi se brzo moglo doći do bilo kakvog dogovora.

Federika Mogerini je preko svoje portparolke Maje Kocijančić poručila da će ona i dalje biti glavni medijator u pregovorima, dok će SAD biti samo partner s kojim će "tesno sarađivati na rešenju određenih pitanja vezanih za Zapadni Balkan".

Scroll to top