BalkansPress

Dobro došli!

Bitka za Kosovo se vodi stalno i na svim mestima, a trenutno je najžešća u Njujorku, gde treba da bude izglasano hoće li se nastaviti debata o stanju na južnoj srpskoj pokrajini po ustaljenoj praksi ili neće.

Kako saznaje naš portal, u toku je veliki pritisak Vašingtona i Londona da Ekvatorijalna Gvineja, koja trenutno presedava Savetom bezbednosti, izostavi pitanje Kosova s dnevnog reda.

- Amerika i Britanija ne žele da se više uopšte priča o Kosovu i žele da se to pitanje skroz skrajne. Ipak, Ekvatorijalna Gvineja se pokazala kao pravi i iskreni prijatelj Srbije i tvrdi da će se na SB i dalje raspravljati o situaciju u južnoj srpskoj pokrajini - otkriva naš izvor iz diplomatskih krugova.

 

Činjenice govore da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija još nije uspeo da konsenzusom usvoji dnevni red za februar. Trenutno se vodi velika borba među članicama oko toga da li treba nastaviti dosad ustaljenu praksu debata na svaka tri meseca o izveštajima generalnog sekretara o misiji UNMIK-a na Kosovu.

Na sajtu Ujedinjenih nacija još nema zvaničnog rasporeda zasedanja SB UN za ovaj mesec, a navedeno je samo da će 4. februara biti održana sednica na kojoj će se, kako pišei, raspravljati o pretnjama međunarodnom miru i sigurnosti pod tačkom „Plaćene aktivnosti kao izvor nesigurnosti i destabilizacije u Africi“.

Ambasador Ekvatorijalne Gvineje, predsedavajući Savetu bezbednosti za februar, izjavio je na konferenciji da je SB odlučan da pregovorima dođe do rešenja u vezi s Kosovom.

 „Naši politički koordinatori će narednih nekoliko dana pokušati da pronađu rešenje, da bi se izbeglo odugovlačenje situacije do 7. februara. Ako do tada ne bude dogovora, biće održano proceduralno glasanje i biće doneta odluka“, rekao je Anatolio Ndong Mba.

 

Kosovo je, kako je naveo, na programu rada za ovaj mesec, zato što je tako predviđeno kalendarom i vreme je za debatu o UNMIK-u koja se održava na svaka tri meseca, objavljeno je na sajtu SB UN.

Ambasador Ekvatorijalne Gvineje je podsetio da je lane u avgustu Savetu predsedavala Velika Britanija, koja nije uvrstila tu raspravu, Kina jeste u novembru, a u decembru se na vanrednoj sednici raspravljalo o kosovskoj vojsci.

Ali kada je reč o redovnom rasporedu, između novembra i februara prošlo je tri meseca i Kosovo se automatski našlo na kalendaru SB UN.

*Foto: Fonet/Fonetap

„Pojedine članice smatraju da su sednice o Kosovu svaka tri meseca prečeste i da bi period između izveštaja trebalo da bude duži, dok pojedini smatraju da bi trebalo da se držimo uspostavljenih pravila. Ne mogu da predvidim ishod pregovora, ali mogu da kažem da su u toku i da ćemo, ako ne bude pozitivnog ishoda — da odlučimo u pregovorima, imati proceduralno glasanje 7. februara. Međutim, to bi bilo za žaljenje“, izjavio je ambasador Anatolio Ndong Mba.

Ministar Ivica Dačić kaže da je Ekvatorijalna Gvineja, kao mala zemlja, iskazala veliku principijelnost i herojstvo što je do kraja insistirala na sednici, ali su usvajanje mesečnog dnevnog reda sprečile svojim protivljenjem SAD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska.

 

„Zaista je začuđujuće da u trenucima kada je dijalog blokiran zbog necivilizacijskih taksi Prištine, ove zemlje ne žele da se o tome raspravlja. Nije Srbija uvela praksu da se sednice održavaju na tri meseca, već generalni sekretar UN svoje izveštaje piše na tri meseca. Mi smo spremni na kompromis, ali osuđujemo pokušaj da se tema Kosova izbaci sa dnevnog reda SB UN. Da je neophodno da se raspravlja o Kosovu potvrda su i dalje jednostrane i nerazumne odluke Prištine, kao što je noćašnja o Trepči. Vlasti u Prištini su najveća pretnja stabilnosti i miru u regionu u ovom trenutku, zato nema opravdanja za nastojanje zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB UN o Kosovu“, rekao je Dačić.

Podsetimo poslednji put na sednici SB pričalo se o Kosovu kada je Srbiju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić u decembru prošle godine.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top