BalkansPress

Dobro došli!

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je stav Rusije o ideji o razgraničenju na Kosovu ostao nepromenjen – rešenje kosovskog problema treba da odgovara interesima srpskog naroda, da bude zasnovano na međunarodnom pravu i u skladu s unutrašnjim zakonodavstvom Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će Rusija podržati sporazum o razgraničenju na Kosovu ukoliko on bude zaključen i da li je ideja o razgraničenju u skladu s Rezolucijom 1244, Marija Zaharova je ponovila zvanični stav Rusije po pitanju situacije na ovoj srpskoj teritoriji.

 

–Naš stav je nepromenjen. On se odlikuje ne samo postojanošću nego i logikom. A ta logika je veoma prosta: pitanje kako će biti rešena ta situacija jeste pre svega pitanje da li to rešenje odgovara interesima srpskog naroda. Ono, takođe, definitivno treba da bude zasnovano na međunarodnom pravu i da odgovara unutrašnjem zakonodavstvu Srbije – objasnila je Zaharova.

Ona je dodala da je stav Rusije s jedne strane sastavljen od mnogo komponenti, a s druge zasnovan na jasnom i nedvosmislenom pristupu rešenju tog pitanja.

Pitanje novinara na redovnoj konferenciji za medije bilo je postavljeno povodom izjave ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je 19. februara rekao da je “razgraničenje zvanični predlog Srbije za razrešenje kosovskog pitanja u dijalogu s albanskom stranom, ali da još nije određeno gde bi bila linija razgraničenja”.

Dačić je kasnije precizirao da je “razgraničenje jedna od ideja za rešavanje kosovskog pitanja, da predsednik Srbije i vlada vode državnu politiku, a da će se o dogovoru s Prištinom, ako do njega dođe, svakako konačno izjasniti najviši državni organi i građani Srbije”.

(BalkansPress /Izvor: Sputniknews.com)

Scroll to top