BalkansPress

Dobro došli!

Evo ko je zaista najmoćniji po broju aviona u regionu.

Srbija će posle dolaska 4 aviona Mig 29 iz Belorusije biti jedna od najjačih vojnih sila na Balkanu, a koje kontrolišu nebo nad tim prostorom Evrope.

Naime, posle remonta i modernizacije iz Belorusije stigne četiri Migova, Srbija imati 14 lovaca na nivou 4+ generacije, što je skoro najsavremenije što postoji na svetu.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin podsetio da je "2012. godine, kada je današnji predsednik Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, bilo dana i nedelja u kojima Srbija nije imala nijedan jedini ispravan avion koji je mogao da poleti i da sprovodi sve ono što jedna suverena i međunarodno priznata zemlja mora da radi čuvajući svoje nebo".

 

"Mi nikada nećemo moći da se merimo s Rusijom ili Amerikom. Nije nam ni potrebno. Ali za naše potrebe, za region, imaćemo apsolutno najmoderniju flotu lovaca od davne 1987. godine kada smo je poslednji put obnovili", istakao je ministar.

On je dodao da će Srbija imati i nove helikoptere i podsetio da treba da stignu tri nova helikoptera Mi-17, četiri Mi-35 i devet H-145, od čega pet za Vojsku Srbije, a četiri za MUP.

Kada je situacija po broju aviona u regionu u pitanju, a prema podacima ministarstava odbrana zemalja Balkana, Srbija posle Rumunije ima najveći broj aviona.

Naime, prema tim podacima Srbija ima 123 aviona od toga su 24 borbena - 14 migova (sa ovim iz Belorusije).

PROČITAJTE: SRBIJA OD DANAS I FORMALNO U VLASNIŠTVU JOŠ ČETIRI "MIGA"! "Sada ih imamo koliko 2012. nismo mogli ni da sanjamo"

Rumunija je po tom pitanju najmoćnija na Balkanu jer ima 125 aviona, a 28 borbenih.

Evo kako je u ostalim državama u regionu:

Migovi iz Belorusije stižu u Srbiju

*Migovi iz Belorusije stižu u Srbiju / FOTO: mod.gov.rs

-Makedonija 0 aviona
-Albanija 22 aviona (0 borbenih)
-Crna Gora 0 aviona
-BiH 20 aviona (0 borbenih)
-Slovenija 28 aviona (0 borbenih)
-Hrvatska 68 aviona (12 borbenih)
-Bugarska 68 borbenih aviona
-Mađarska 30 aviona (11 borbenih)

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top