BalkansPress

Dobro došli!

Usvajanjem takozvane platforme, u kojoj se navodi da jedini ishod može da bude međusobno priznavanje, kao i da jedino moguće rešenje može da bude ono definisano postojećim "Ustavom Kosova", udaren je ekser na mrtvački sanduk dijaloga! Priština je jasno poslala poruku celom svetu da je ovo za nju kraj razgovora.

Tako je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, u četvrtak veče reagovao na usvajanje dokumenta u prištinskom parlamentu, kojim se onemogućava postizanje bilo kakvog kompromisa i, praktično, stavlja tačka na briselski proces.

Na taj način politički predstavnici kosovskih Albanaca otvorili su karte i udarili šamar čak i državama-partnerima, iz kojih su poslednjih nedelja stizali pozivi i upozorenja da odustanu od taksa na proizode iz centralne Srbije i BiH, a što je Beograd postavio kao ključni uslov za nastavak dijaloga. Premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj oglušio se na sve apele i potrudio da situaciju dodatno zategne. A posle usvojenog dokumenta u prištinskom parlamentu, poručio je:

- Granice Kosova su nedodorljive. Nema trećeg nivoa vlasti!

 

Đurić je naveo da je Srbija stavljena u najteži položaj još od 2011, kada su, kako je rekao, Albanci uz pomoć svojih partnera i tzv. demokratskog režima u Beogradu, uspostavili granicu na Jarinju i Brnjaku:

- Time su de fakto ustanovili ono što Priština smatra granicom. U novom dokumentu Priština nijednom rečenicom ne tretira prava Srba, a Srbiji želi da nametne nekakvu ratnu štetu, valjda za spaljene domove, stotine hiljada proteranih i na hiljade ubijenih. Nećemo prenagliti, ali Srbija će znati da zaštiti nacionalne interese po pitanju Kosova, položaj i prava našeg naroda na KiM i u čitavoj Srbiji.

Direktor Kancelarije za KiM je podsetio da je prošlo 2.148 dana otkad su prištinske vlasti preuzele obavezu da oforme Zajednicu srpskih opština:

- Tim nesprovođenjem obaveze zadali su fatalan udar dijalogu, drugi je bio usvajanje anticivilizacijskih taksa, a njihova platforma je treći, konačni čin, kojim su rekli da je dijalog za njih završen.

Đurić se obratio i svetskoj javnosti, i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proteklih meseci upozoravao celokupnu međunarodnu javnost da će, ako dođe do usvajanja ove platforme, to za dijalog biti konačan kraj:

 

- Bio sam prisutan kada je predsednik upozoravao i visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i razne druge zvaničnike, i kada su mu oni obećavali da ovo ne da neće biti usvojeno, nego da ovakav akt protiv dijaloga nikada neće doći ni na dnevni red parlamenta u Prištini. I sada, kada je ova platforma protiv dijaloga, mira i budućnosti usvojena, jedini odgovor tih ljudi je ćutanje.

Inače, u ranije predstavljenoj platformi Prištine, između ostalog, traži se "recipročno priznavanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica", ukidanje Rezolucije SB UN 1244. Od Beograda se tražilo i da odustane od "suprotstavljanja prilikom apliciranja Kosova u međunarodne organizacije". A pominjalo se i "formiranje suda za ratne zločine Srbije".

TRAŽE IZVINjENjA?!

Zamenik predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Đin, stranke Ramuša Haradinaja, smatra da predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači treba da traži od lidera Srbije Aleksandra Vučića da se izvini zbog "veličanja Slobodana Miloševića tokom poslednje posete Kosovu". On je naveo da izvinjenje treba da traži pre nastavka dijaloga.

SEDNICA SAVETA

Povodom najnovijih poteza Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za petak je zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Sastanak počinje u 8.30.

Scroll to top