BalkansPress

Dobro došli!

Teške reči i uzajamne optužbe pale su u večerašnjem TV duelu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i Narodne stranke Vuka Jeremića. Ko je prava a ko lažna opozicija, ko se pojavljuje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a ko ne, kao i odnos prema Kosovu, te ko je izdajnik a ko patriota samo su neka od tema oko kojih su pljuštale međusobne uvrede.

-Jedan od dobrih pokazatelja danas u Srbiji toga ko je prava opozicija, a ko se ne može svrstati u tu kategoriju je ko je zabranjen da nastupa na televizijama s nacionalnom frekvencijom, a ko nije. Evo, daću vam svoj primer, ja već dve godine nisam dobio priliku da nastupim ni jedan jedini minut na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a to se ne može reći da se odnosi na vas - kazao je Jeremić Jovanoviću na samom početku u duelu u emisiji "360 stepeni" televizije N1.

 

Jovanović nije ostao dužan jednom od lidera Saveza za Srbiju.

-Ja da uređujem RTS, ja bih vas svaki dan dovodio tamo. Još 220 godina da ne idete na RTS ne bih mogao da vas stignem, jer ja tamo svaki dan dolazim. Uostalom, glavni urednik RTS je vaš dugogodišnji kolega i prijatelj sa kojim ste stalno sarađivali dok ste bili ministar i dok ste sa DS bili na vlasti. Najmanji problem je to što ste odlučili da me etiketirate kao lažnu opoziciju, to govori o stepenu bezobrazluka i laži koji prati i vas i Dragana Đilasa i vašu Demokratsku stranku koja je blizu onome što treba da bude otprilike koliko sam ja blizu onom vašem Brus Lija iz Hong Kongu koji vas je častio sa par miliona dolara pa završio u Njujorku u zatvoru - uzvratio je Jovanović.

Jovanović i Jeremić u studiju N1

*Jovanović i Jeremić u studiju N1 / FOTO: N1 / SCREENSHOT

Sagovornici u duelu sve vreme su pokušavali da jedan drugom upadnu u reč.

-Čest ste gost na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, a na poslednjim izborima u Beogradu ste dobili 0,2 odsto glasova. Na vašem izbornom mestu, gde ste glasali vi i suprugra dobili ste dva glasa. Moje uverenje je da dobijate medijski prostor jer podržavata Aleksandra Vučiča i njegovu politiku o Kosovu. Vi ste daleko iskreniji u tome, jer se otvoreno zalažete za nezavisno Kosovo, a on to isto pregovara sa Hašimom Tačijem po pariskim kafanama - kazao je Jeremić.

Čeda Jovanović: Glumataš u studiju da ti je stalo do Kosova, a diplomatama kažeš to je pozorište za narod

Lider LDP uzvratio je da se ne zalaže za nezavisno Kosovo, nego samo prihvata realnost.

-Jeremić i njemu slični su 20 godina kanalizaciju istovarali na mene, napravili su od mene đavola i sada priča ovde o gradskim izborima, o mojoj ženi i meni, čovek koji na te izbore nije smeo da izađe, nego se sakrio iza suknje Dragana Đilasa, a o njemu ste govorili isto što i danas o Vučiću. Da li ja 20 godina govorim istinu o Kosovu, zbog koje me linčujete vi i slični vama? Da li ste vi normalni? Vi koji ste 2013. godine tražili njegovu podršku za Njujork. Onda ste 2016. ponudili da budete njegov kandidat umesto Tome. Jeste tražili. čak i kod Ane Brnabić, da kod njega lobiraju da budete njegov kandidat umesto tome? A onda, kad niste prošli za generalnog sekretara UN, onda ste otkrili da je Vučić diktator. Kada se pojavio Vučić, a od kada ja govorim o Kosovu? Glumite patriotu kao da ste na Košarama bili. Vas ne zanima uopšte Kosovo. Glumatate ovde u studiju da ti je stalo do Kosova, a onda odete u ambasadu i diplomatama kažete da je to pozorište za narod. Da ne ponavljam ovde šta ste sve o Đilasu rekli. Pa krpe je palio da bi vas izvukao iz Skupštine - rekao je Jovanović.

 

Vuk Jeremić: Enormno ste se obogatili preko firmi u stečaju!

-Poslednjih 20 godina vi ste jedan od najvećih simbola izneverenih očekivanja od 5. oktobra. Ne budite bezobrazni! U vama vidim personifikaciju mnogo toga negativnog. Ja u vama vidim enormno bogaćenje u politici, preko kompanija u stečaju. Ja u vama vidim Šilerovu, kao i ogromna većina građana Srbije i zato dobijate 0,2 odsto na izborima - uzvratio je Jeremić.

Odgovarajući na pitanje zašto ne podržava bojkot parlamenta, Jovanović je rekao da je to prvo zato što "parlament bojkotuju oni koji u parlamentu uopšte nisu".

-A to su Jeremić i Đilas. Kako on može da bojkotuje parlament kad u parlamentnu uopšte nije? Bojkotuju poslanici koje je kupio kao što je kupio i stranku. Izašao je na pijacu i kupio stranku. Ja neću da vodim politiku na ulici. Ne učestvujem na protestima jer se ne slažem sa onim što tamo vidim, ali ću uvek braniti njihovo pravo da protestuju - kazao je Jovanović.

Govoreći o bojkotu u parlamentu i protestima, Jeremić je rekao:

-Gospodin Jovanović se, podsetiću ga, pojavio u parlamentu 28. novembra 2018. godine, a pre toga se nije pojavio skoro godinu i po. Pojavio se krajem novembra, kada se desilo nešto u Srbiji, kada su počeli protesti. Kao da je neko dugme pritisnuto - kazao je Jeremić.

*FOTO: N1 / SCREENSHOT

Jovanović: "Bezobrazan si! Ne misliš na moju decu koje čuva policija. Istresaš kofu go*ana ovde na mene!"

Upitan da prokomentariše činjenice zašto na nacionalnim medijima nema izveštaja sa građanskih protesta, niti opozicije, Jovanović je rekao:

-Gadi mi se to. Gadi mi se jer su isti. Ovde se priča kako je 2013. bila neuporedivo dobra, kako je tada bila sloboda... tada je pola DS pohapšeno, a ja protestovao dok ste vi glasali za Vučićev budžet. Sad ja lažem kad kažem da ste glasali za to da biste bili u UN - na šta mu je Jeremić odgovorio da je on u UN bio 2012. godine.

-Nisam dobio od ove države dinar, o čemu pričate, vi ste dobijali za vaše firme koje ste uzeli iz stečaja - rekao je Jeremić, na šta mu je Jovanović odgovorio "to je laž, sram te bilo".

Rasprava je nastavljena pa je Jovanović na Jeremićevu opasku da je "besramno bezobrazan" žustro nastavio:

-Ti si bezorazan što ne misliš na moju decu, što ih čuvaju po dva telohranitelja, što ovde istresaš kofu g***a na mene, dinara iz fonda za razvoj nisam uzeo. Nije te sramota meni da pričaš, reci šta si ti uradio, odakle ti sedam miliona - na šta mu je Jeremić odgovorio "vama je potrebno lečenje, poslednji put kada smo pričali imali ste tragovi normalnosti".

 

-Jeste, ti ćeš da mi daješ dijagnoze. Pogledaj sebe šta pričaš, 2013. je bila godina slobode. A sada je doteralo cara do duvara. Zbog čega? Zato što se nisi dogovorio. Za tebe su ovi protesti biznis projekat kao i Đilasu - rekao je Jovanović.

Jeremić o Sergeju Trifunoviću: Ja takvu vrstu rečnika ne bih upotrebio, ali se slažem sa svim što je rekao u Novom Sadu

Tema je bio i govor Sergeja Trifunovića na protestu u Novom Sadu.

-Takvu vrstu rečnika ja ne bih upotrebio, ali slažem se sa Trifunovićem, sa onim što je rekao - rekao je Jeremić.

Jovanović je naveo da nije iznenađen bilo do čime od Trifunovića koga je nazvao "Legijinim klovnom".

-Kako vas nije sramota da to kažete, vi od svih ljudi - upitao je Jeremić na šta je Jovanović visokim tonom rekao:

-Nije me sramota. Mene je ubijao, a ne tebe.

-Jeste li vi se vi viđali sa tim čovekom. Ja nisam nikad. Verovatno ste tom prilikom uprljali ruke - rekao je Jeremić.

Komentarišući Jovanovićev povišeni ton, Jeremić je rekao:

-Takav ton sa kojim se obraćate je upravo dokaz onoga što se desilo proteklih šest godina, i pre ste zastupali istu politiku, ali niste bili agresivni i niste se drali u studiju. Razlog zbog čega se vi sada derete a ranije niste je upravo ovih šest godina. Promenili ste se jer se zemlja promenila- rekao je Jeremić,a Jovanović odgovorio:

-Ovo je pakao od onoga što je ostalo od vaše vlasti. Pakao ste ostavili, pa otišli u Njujork na ekskurziju, pa se vratili da budete Vučićev kandidat za predsednika.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top