Na Kosovu i Metohiji u toku je akcija "Čelični prsten", a na administrativnim prelazima angažovane su dopunske policijske snage.

Prema saznanjima, ova akcija traje poslednjih nekoliko dana i za sada se odvija sa obrazloženjem - kontrola administrativne linije. Proveravaju se kamioni sa robom u cilju smanjenja korupcije i šverca.

Međutim, izvor navodi da su u većem broju angažovani pripadnici takozvane kosovske granične policije, i da ih ima iz svih regiona Kosova.

-Pripadnici kosovske policije su i u neobeleženim, civilnim vozilima. Sa sigurnošću se može reći da su na prelazu u najmanje četiri civilna vozila - kaže izvor.

 

"Čelični prsten" nije novi naziv za akcije kosovske policije, ali je poznato za šta je do sada korišćen.

-To je generalno ustaljeni naziv za operacije kosovske policije. Koristi se prilikom akcija na severu, posebno blokada – kaže izvor.

Međutim, niko od naših sagovornika koji su na terenu ne može da tvrdi da će "Čelični prsten" i ostati na onome što je sada: provera robe i kamiona.

*FOTO: NJËSIA SPECIALE E KOSOVËS ROSU FIT / FACEBOOK

Pojedini beogradski mediji navode da je posredi blokada alternatnivnih puteva koji vode iz centralne Srbije ka severu KiM.

Portal Telegraf. rs navodi da se akcija dovodi u vezu čak i sa tajnim spiskovima "viđenijih Srba", protiv kojih se pripremaju optužnice. Sajt Alo.rs takođe prenosi da izvori bliski kosovskoj policiji navode i da postoje naznake da će sprovesti hapšenje srpskih funkcionera sa Kosova.

Neimenovani izvor Alo.rs navodi da kosovska policija primenjuje operativni plan "Čelicni prsten" u cilju zastrašivanja Srba.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top