Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnik Milan Mojsilović rekao je za RTS povodom pojačanog prisustva policije na severu Kosova i Metohije da je bezbednosna situacija stabilna ali nepredvidiva.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mojsilović je rekao da je situacija veoma kompleksna i puna tenzija.

„Odgovornost na pripadnicima Kfora je da obezbede stabilno stanje na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Mi smo zainteresovani za naše građane ne samo na severu Kosmeta, nego i na jugu, na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, postoji stalna komunikacija sa Kforom, kao i stalna razmena informacija.

 

„Predsednik republike je opredeljen za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije, pa se trenutno ne razmatra vojno uključivanje u rešavanje tog pitanja, ali ja kao vojnik tu mogućnost ne mogu da isključim“, naveo je Mojsilović.

General je istakao da ne može da kaže da je stanje vojske redovno, jer duž čitave administrativne linije imamo angažovanu vojsku na zadacima.

Kada je reč o spremnosti vojske, Mojsilović kaže da su to vedrije teme.

„Vojska Srbije je, figurativno rečeno, mnogo jača u odnosu na jučerašnji dan, a biće jača sutra u odnosu na danas. Raspolaže sa 14 ’migova‘, od kojih je 10 u Republici Srbiji, a četiri se nalazi na remontu u Belorusiji“, kaže Mojsilović.

Dodaje da je Srbija sada po tom tipu letelica skoro pa u redu veličine kao nekadašnja SFRJ.

„Čekamo dan i kada će stići helikopteri. Bavimo se brojem letelica, ali to se odražava na ukupnu sposobnost naše vojske. Povećan je broj sati letenja, presretanja u vazduhu, što nam daje sigurnost“, naveo je general.

(BalkansPress / Izvor: Sputniknews.com)

Scroll to top