Mlađan Ðorđević, kum lidera Saveza za Srbiju (SZS) Dragana Ðilasa, otkrio je Rusima plan opozicije da isprovocira sukobe demonstranata i policije u Beogradu, a ceo plan su ruske službe bezbednosti zatim predočile predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, piše "Srpski telegraf" pozivajući se na diplomatske i bezbednosne izbore.

Kako beogradski dnevnik navodi u sutrašnjem izdanju, "razbijene glave građana šefovi SzS iskoristili bi za svrgavanje (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića sa vlasti".

 

Ceo plan opozicije ruske službe bezbednosti dostavile su predsedniku Vučiću.

Demonstranti upali u RTS

*Demonstranti upali u RTS, FOTO: Tanjug

"Ðorđević godinama odlazi u Rusiju, pokušavajući da se pozicionira kao strateški partner Moskve u Srbiji. Krajem januara, kao Ðilasov glasnogovornik, jurio je političare lobirajući za podršku kumu da se ponovo vrati na vlast", navode izvori lista.

 

Kako dodaju, Ðorđević je pred sagovornike izašao s konkretnim planom opozicije da izazove krvavi scenario.

Protest, neredi, Beograd 

*Protest, neredi, Beograd / FOTO: Alo! / Dejan Briza

"Ceo plan koji su Ðilas i (lider Dveri Boško) Obradović preko Ðorđevića prezentovali Rusija je prosledila Srbiji, kao i Putinovo upozorenje da se sprema rušenje predsednika Srbije", navode izvori "Srpskog telegrafa".

 

U planu je do tančina najavljeno sve ono što su Ðilas i Obradović pokušali da ostvare tokom proteklog vikenda, piše list.

PROČITAJTE: POZVAO EVROPLJANE DA PRUŽE OTPOR Viktor Orban: Dosta nam je Amerikanaca!

"Cela akcije je sprovedena prema unapred smišljenom planu. Prvi korak predviđa napad na državnu televiziju. Ðilas, Obradović i ekipa nadali su se da će time isprovocirati policiju i da će doći do sukoba s njihovim pristalicama", navode dalje izvori lista.

Vučić i Putin ispred Hrama Svetog Save

*Vučić i Putin ispred Hrama Svetog Save / FOTO: Privatna arhiva

Prema pomenutom planu, u slučaju da policija ne reaguje zbog upada u RTS, bilo je predviđeno da učesnici protesta razbijaju automobile građana i zaposlenih u RTS na parkinzima u blizini javnog servisa.

 

"Računali su da će policija reagovati ishitreno, da će to biti inicijalna kapisla i da će uslediti obračun naroda sa policijom", dodaju izvori "Srpskog telegrafa".

Kako dodaje beogradski dnevnik, strategija rušenja šefa države predviđala je i plan B.

Protest

*Protest / FOTO: Tanjug

"Rezervna varijanta, koju su pokušali da realizuju, bio je pokušaj upada i blokada zgrade Predsedništva dok je u njoj Aleksandar Vučić. Vođe protesta poručuju da su spremne da i direktno uđu u sukob s policijom, da napadnu neku policijsku stanicu, ali i da upadnu u još neke državne institucije, poput parlamenta i Vlade Srbije", dodaju izvori lista.

Kako navode, umesto podrške, Ðorđević se u Srbiju vratio praznih ruku, bez Putinove pomoći, ali su zato ruske službe sačinile spisak svih poteza opozicije i prosledile ih vlastima u Beogradu.

(BalkansPress / Izvor: Tanjug)

Scroll to top