Nakon 10 godina postupka, Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala) u sredu 20. marta izreći će drugostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Bilo kakvo snimanje prenosa uživo unutar zgrade Mehanizma strogo je zabranjeno iz, kako se navodi, "operativnih razloga".

PROČITAJTE: Radovan Karadžić za 5 dana IZLAZI NA SLOBODU i dolazi u Srbiju?

Izricanje pravosnažne presude zakazano za sutra u 14 sati u haškom tribunalu, biće prenošeno sa 30 minuta odloženo.

 

Navodno, u Hagu se svi još sećaju tragičnog samoubistva hrvatskog generala Slobodana Praljka koji je tokom izricanja presude popio otrov pred kamerama.

Komentarišući ove navode, advokat Toma Fila kaže da ne veruje u informacije o Karadžićevim samoubilačkim namerama.

-Radovan Karadžić nije čovek koji bi samoubistvom odustao od borbe. On je u pravu i boriće se do smrti za istinu. Šta god da se desi, ne može nas mnogo iznenaditi. Haški sud je antisrpski sud, to je već puno puta dokazano, i sve je moguće. Važno je samo da Karadžić ne odustane od borbe za istinu, pa će stvari kad-tad doći na svoje - ističe Fila.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH naglašava da u Banjaluci niko nema poverenja u Haški tribunal.

-Negde, ipak, verujem da je moguće da pobedi neka pravda. Da li je Karadžić doneo neku odluku da se negde napadnu civili? Nije! Ipak, optužba o komandnoj odgovornosti izgleda važi samo za Srbe. Veliko nepoverenje u Haški sud koje postoji u Republici Srpskoj samo je ojačano time što se čuje da su nestali, odnosno da su sklonjeni neki dokazi. Lično ne verujem u ispravnost tog suda. Nije ispunio svoju misiju da svojim odlukama obezbedi osnovu za pomirenje. Nemoguće je da je samo jedna strana kriva. Osuđeno je političko i vojno rukovodstvo RS, a ratni komandant Srebrenice Naser Orić, o čijim su zverstvima simani i filmovi, oslobođen je… - podseća Dodik.

 

Predsednik SRS Vojislav Šešelj nije veliki optimista, ali ga ohrabruje izbacivanje Teodora Merona iz drugostepenog veća.

-Ja bih najviše voleo da bude oslobođen, ali nisam baš toliki optimista. Nadam se da će bar da mu padne presuda za genocid, to bi mnogo značilo i za Srbiju i za celi srpski narod, ali teško je to sad prognozirati. Pad presude za genocid znači već veliko smanjenje kazne, ali ohrabruje me malo ta smena sudskog veća i izostanak, pre svega onog govneta Teodora Merona, ali za mene je tu sve neizvesno – rekao je Šešelj za portal Srbija Danas.

Koliko su veliki pritisci zapadnih sila na pomenuti nelegalni sud, saznaćemo sutra danas 14:30.

(BalkansPress / Izvor: Informer)

Scroll to top