BalkansPress

Dobro došli!

Naš posao je, rekao je potpredsednika vlade, da pokušamo sve što možemo da ne dođe do sukoba i eskalacije nasilja.

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji je složena i stalno u razgovoru sa strancima ističemo da svi moraju da budu oprezni, jer jedna varnica od nekoga ko je neodgovoran može da napravi katastrofu, ne samo na teritoriji Srbije već i čitavo regiona, i mi tražimo da razgovorom rešimo problema, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

 

-Nažalost, najnoviji pokušaji organizacije i angažovanje specijalnih jednica policije kosovskih struktura i takozvane vojske i njihovo naoružavanje, ne idu u prilog stabilizaciji i miru - rekao je Stefanović .

Takođe, naveo je, njihovi upadi u stanove i hapšenja ljudi, zaplena robe i hrane iz centralne Srbije pokazuje da se Srbima ništa dobro ne dešava na KiM i da s pravom strepe svakog dana.

kosovo

*FOTO: Profimedia

-Naravo da moramo da budemo spremni da zaštitimo srpsko stanovništvo da se ne bi dogodio novi pogrom, masovni egzodus i ubijanje. Deo ljudi veoma hrabro govori o tome kada druge ljude treba da šalju u sukob. A kada ih pitate da li bi oni bili spremni ujutru da krenu, oni baš i ne bi - rekao je Stefanović.

Naš posao je, rekao je potpredsednika vlade, da pokušamo sve što možemo da ne dođe do sukoba i eskalacije nasilja.

 

-Zato molimo svet da razume zahtev Srbije da međunarodna zajednica bude više angažovana i da ne dozvoli da jedna neromišljena reakcija, koja može doći od strane kosovskih Albanaca, uvuče region u trajnu nestabilnost - istakao je Stefenović.

Čini mi se, naveo je, da Evropa nedovoljno učestvuje i da, ako EU želi da ovaj prostor bude integrisan u veću evropsku porodicu, mora da preuzme ozbiljniju ulogu i odgovornost.

Nebojša Stefanović

*FOTO: Tanjug /​ Sava Radovanović

Stefanović je ukazao da privremene prištinske vlasti nisu spremne na saradnju u slučaju ubistva jednog od lidera kosovksih Srba Olivera Ivanovića i očigledno im ne odgovara da se dođe do istine.

-To ne znači da mi nećemo svojim kanalima koliko god to teško bilo bez uviđaja, dokaza i snimaka, da pronađemo dovoljno osnova da potkrepimo neke sumnje koja naše bezbednosne službe imaju i da istragu vodimo u tom pravcu - rekao je Stefanović, navodeći da je istraga složena i zato dugo traje, jer sve moramo da proverimo više puta.

(BalkansPress / Izvor: Politika)

Scroll to top