Hodžaj je rekao da je takse ispunile svoj cilj.

PROČITAJTE: I deo centralne Srbije uvlače u dijalog

Teške kritike na račun vlasti u Prištini, ali pre svega najava američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta da je "Amerika umorna" od čekanja da se taksena srpske proizvode ukinu - urodile su plodom.

 

Naime, samo dan posle istupanja Kosneta oglasio se zamenik Ramuša Haradinaja Enver Hodžaj i rekao da su "takse uvedene u novembru prošle godine ostvarile cilj".

-Šteta naneta Srbiji je oko 150 miliona evra. Dali smo pun odgovor Srbiji, pokazali smo da smo nezavisna i suverena država - rekao je Hodžaj, ali zatim najavio ukidanje taksi.

-Taksa šteti našim odnosima sa Amerikom, sa EU i blokira proces dijaloga koji bi mogao da bude dobar put da Kosovo krene napred. Naša pozicija je da taksa treba da bude suspendovana na period od 120 dana, i ovaj "prozor" će dovesti do konačnog sporazuma. Ako se sporazum ne postigne, treba ponovo uvesti taksu - rekaoje Hodžaj.

PROČITAJTE: ALBANSKIM PROVOKACIJAMA NEMA KRAJA: Rama hoće da KOSOVO UĐE U NATO!

Hodžaj je zatim rekao da blokada dijaloga i njegova eventualna propast nije u interesu Kosova.

-Mislim da je u interesu Kosova, ali i u interesu Srbije, da se nastavi dijalog, da se države uzajamno priznaju i da se Kosovo učlani u UN. Blokada dijaloga nije u interesu Kosova, naš strateški interes je da idemo napred - rekao je on.

(BalkansPress / Izvor: Lajmi.net)

Scroll to top