BalkansPress

Dobro došli!

Predlog je podrazumevao da ulice u tom gradu ponesu imena brojnih istaknutih bošnjačkih i srpskih ličnosti, ali i pojedinaca čija istorijska uloga nije do kraja rasvetljena.

Predlog odluke Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka koji nije stavljen na dnevni red današnje sednice Skupštine Novog Pazara podrazumevao je da ulice u tom gradu ponesu imena brojnih istaknutih bošnjačkih i srpskih ličnosti, ali i pojedinaca čija istorijska uloga nije do kraja rasvetljena.

Među njima je i Aćif Hadžiahmetović (Aćif-efendija), gradonačelnik Novog Pazara tokom Drugog svetskog rata kojeg su partizani streljali zbog sumnje da je sarađivao sa okupatorom.

 

U obrazloženju predloga odluke, SDA je navela da je Aćif-efendija bio osnivač i predsednik bošnjačke partije Džemijet, narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, načelnik Novopazarskog sreza, ali i "organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada i zaštitnik srpskog civilnog stanovništva".

PROČITAJTE: RADA TRAJKOVIĆ: Tražiću bezbedonosnu pratnju i TUŽIĆU ĐURIĆA

Bošnjačko nacionalno vijeće je pokrenulo postupak njegove rehabilitacije, ali sudski proces još nije završen.

Predlog odluke SDA, koji nije stavljen na dnevni red današnje sednice Skupštine Novog Pazara, podrazumevao je da ulice u tom gradu ponesu imena brojnih istaknutih bošnjačkih i srpskih ličnosti-Foto: Tanjug/AP, Edib Tahirovic

Prema predlogu SDA Sandžaka, ime Aćif-efendije bi trebalo da ponese deo Ulice Gojka Bačanina u centru grada, gde se nekada nalazila njegova kuća.

Pored njega, ulice u Novom Pazaru trebalo bi da dobiju i kontroverzne ličnosti sa Kosova Šaban Poluža, Ibrahim Rugova, Adem Demaći, ali i pojedini dogašaji poput Sjeničke konferencije 1917. godine na kojoj su se gradonačelnici sandžačkih opština izjasnili za nezavisnost.

Po Poluži bi bila nazvana jedna ulica u Hotkovu, Rugovino ime poneo bi deo sadašnje Sutjeske ulice, Demaćijevo ulica u naselju Lug, a po Sjeničkoj konferenciji bi bi nazvan deo sadašnje Vojkovačke ulice.

 

Centralna ulica u Novom Pazaru koja nosi ime Stefana Nemanje bila bi preimenovana u Bulevar ZAVNOS-a (Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka), a po tom predlogu Novi Pazar bi imao još četiri bulevara.

Spajanjem ulica Ejupa Mušovića i Dubrovačke nastao bi Bulevar Alije Izetbegovića, magistralni put kroz naselje Mur postao bi Bulever kralja Tvrtka, Ulica Save Kovačevića Bulevar Sandžaka, a Kej skopskih žrtava bi postao Bulevar Vinstona Čerčila. Prvomajska ulica dobila bi naziv po osnivaču Novog Pazara Isa-begu Ishakoviću, a Ulica 7. jula po Mehmed paši Sokoloviću.

U obrazloženju predloga za promenu naziva ulica SDA Sandžaka je navela da trenutni nazivi "ni na koji način ne odražavaju ono što Novi Pazar jeste, niti se mogu smatrati odrazom identiteta Novog Pazara i njegovih građana".

Odbornici SDA Sandžaka napustili su današnju sednicu Skupštine Novog Pazara, pošto je sa dnevnog reda skinut ovaj predlog. To je odlučeno na predlog Srpske napredne stranke, a što su podržali odbornici Sandžačke demokratske partije, posle čega su članovi SDA Sandžaka, predvođeni predsednicom lokalnog parlamenta Ifetom Radončić, napustili sednicu.

(BalkansPress / Izvor: Beta)

Scroll to top