BalkansPress

Dobro došli!

Iako je april sa lepim vremenom obećavao da ćemo imati pravo proleće, u maju su nas kiše koje su često padale u to razuverile. Maj je obilovao kišnim i hladnim vremenom, koje je često odavalo utisak kao da je prava jesen. Ali, i naredni period, prema prognozi RHMZ-a, biće sa padavinama.

Prema mesečnoj prognozi RHMZ-a, za koju se napominje da je orijenataciona, vidi se da nas u periodu do 15. juna, očekuje dosta kišnih dana.

Srbiju je sinoć, podsetimo, pogodilo jako nevreme, praćeno jakim vetrom i gradom. U Beogradu je "tutnjalo" čitavih dva sata, a od Ivanjice do Čačka brojni voćnaci nestali su za svega osam minuta.

 

Kako stoji na sajtu RHMZ-a, slično vreme nas čeka i u narednih mesec dana, kada bi trebalo da pada kiša čak 22 dana. Za 13 dana predviđena je i grmljavina, a za ukupno devet dana predviđa se i jak vetar.

Vremenske prilike do 15. juna, RHMZ

*Vremenske prilike do 15. juna, RHMZ, FOTO: RHMZS / RAS SRBIJA

Međutim, meteorolog Đorđe Đurić je za "Blic" objasnio da ovakve dugoročne prognoze ne bi trebalo uzimati sa potpunom sigurnošću, jer je vreme promenljivo, a prolećne prognoze su uobičajene za smenjivanje oblaka i sunca, što ne mora da znači da nećemo tokom juna uživati u sunčanim i toplim danima.

- Ono što je najbitnije je ova nedelja i kraj maja koji će definitivno biti promenljiv, doći će i do stabilizacije, ali i do ponovnih pljuskova sa grmljavnom na lokalnom nivou - objasnio je Đurić.

 

Vremenska prognoza do kraja nedelje

Iako nije najavljeno da će doći do provala oblaka i jakih grmljavina, narednih dana možemo očekivati pljuskove koji će biti lokalnog tipa, ali će vreme uglavnom biti pretežno biti suvo.

Danas i u sredu očekuje nas umereno do potpuno oblačno, ali i sunčano vreme u prepodnevnim časovima. Tokom popodneva može doći do razvoja lokalne oblačnosti, kao i pljuskova sa grmljavinom na teritoriji većeg dela Srbije.

Jutra će uglavnom biti propraćena temperaturom od 8 do 15 stepeni, samo po negde sa maglom i sumaglicom.

Prognoza vremena za dana sutra i prekosutra

*Prognoza vremena za dana sutra i prekosutra, FOTO: WEATHER2UMBRELLA.COM / SCREENSHOT

Sreda, četvrtak i petak uglavnom suvi

Za sredinu nedelje prognozira se toplo vreme sa masksimalnim dnevnim temperaturama iznad 20 stepeni, uglavnom bez padavina ali sa lokalnom pojavom oblačnosti. U petak je moguća kratkotrajna kiša lokalnog karaktera, ali uslova za veće nevreme neće biti.

Za sam kraj maja prognozira se konačna stabilizacija vreme, bez ikakvih padavina u skoro svim delovima Srbije. Za prvi jun najavljivane su temperature koje će dostizati i 30 podeok.

 

Nema opasnosti od poplava

U nedelju je na području Vojvodine palo je oko 50 litara kiše po kvadratnom mestru za svega nekoliko sata, a u Kikindi čak 66 litara pri čemu je to grad gde je zabeležen najveća količina padavina.

Prognoza za sredu četvrtak i petak

*Prognoza za sredu četvrtak i petak, FOTO: WEATHER2UMBRELLA.COM / SCREENSHOT

Ono što je bitno jeste da ovakvi pljuskovi ne mogu da napune rečna korita i dovedu do poplava, u najlošijem slučaju može doći do kratkotrajnih poplavnih para tamo gde zemlja ne može odjednom da primi toliku količinu vode, kažu stručnjaci.

 

Celu Srbiju u nedelju je zahvatilo je veliko nevreme sa obilnim pljuskovima i jakom grmljavinom, koje su u većem delu južne Srbije, ali i Vojvodine, nanele štetu poljoprivrednicima i njihovim usevima. Ali, pored toplog vremena, narednih dana nas takođe očekuju pljuskovi koji će biti lokalnog tipa.

- Nevreme se izneda desilo zbog uticaja ciklona i polja niskog vazdušnog pritiska, pri čemu su se formirale jake grmljavinske oluje. Na najjačem udaru bili su gradovi Ivanjica i Čačak - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

RHZM najava

*RHZM najava, FOTO: RHZM / SCREENSHOT

RHMZ je upozorio na nadolazeće nevreme, a upaljeni su bili i meteo-alarmi. Trenutno na sajtu RHMZ-a ne stoji upozorenje za moguće nepogode.

Za naredne dane prognozira se toplo vreme sa temperaturama iznad i oko 20 stepeni, pri čemu će biti uslova za lokalne pljuskove sa mogućom grmljavinom, ali ono što je najbitnije jeste da uslovi za jučerašnje nevreme više ne postoje.

Scroll to top