Nemogućnost pronalaska rešenja kosovkog pitanja i postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa Prištinom godinama unazad smatra se kamenom spoticanja na evropskom putu Srbije, te mnogi očekuju da će odmah nakon potpisivanja sporazuma Srbija "brzom prugom" u EU.

Ipak, da li je to relano i možemo li mi uopšte da "trgujemo" sa EU, pa da za "rasplitanje kosovskog čvora" dobijemo garancije skore i izvesne evropske budućnosti.

"Nakon rešenja kosovskog pitanja odmah ćemo ući Evropsku uniju, jer moramo da tražimo da nam bar to garatuju" - bez sumnje, to je jedan od najrasporstranjenijih stavova među građanima Srbije, no, na osnovu svih do sada, pa i poslednjeg Izveštaja Evropske komisije jasno je da je rešenje kosovskog čvora samo jedan od stepenika kojim Srbija mora da prođe kako bi otvorila vrata Unije. A, situacija nije baš sjajna kada je reč o drugim poglavljima u pregovorima, odnosno obavezama Srbije koje nemaju veze sa Kosovom.

Upravo zbog ovoga Srbija u svojim diplomatskim pregovorima nema baš mnogo prostora za postavljanje uslova i traženja pojedinih garancija od Evropske unije.

 

-Već duže vreme se ističe izbor EU ili Kosovo, reč je o pogrešnoj dilemi jer sporazum sa Prištinom jeste politički uslov, ali ne i prečica do punopravnog članstva. Ono na čemu bi Srbija u diplomatskom smislu morala da insistira jeste da se jasno definiše šta sve podrazumeva sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom jer su tumačenja vrlo različita, od deblokiranja članstva Prištine u međunarodnim institucijama do formalnog priznanja nezavisnosti Kosova - kaže za "Blic" Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Kako izbalansirano pregovarati?

Prema mišljenju stručnjaka rešenje kosovskog pitanja ne daje direktnu mogućnost da će Srbija ući u EU, već predstavlja samo zamajac koji će ubrzati čitav ovaj proces.

-Ukoliko ovo pitanje bude rešeno u narednom periodu ono će samo pokazati spremnost i zrelost Beograda i Prištine na evropskom putu. Sporazum bi svakako ubrzao srpski napredak, ali čini mi se da sa EU nema postavljanja uslova i traženja garancija posebno nakon izveštaja EK u kome je jasno stavljeno do znanja da su poglavlja 23 i 24 takođe ključne tačke koje usporavaju priključenje - navodi za "Blic" Strahinja Subotić, istraživač Centra za evropske politike.

Stručnjaci tvrde da EU ne može dati garancije Srbiji

*Stručnjaci tvrde da EU ne može dati garancije Srbiji / FOTO: EU / RAS SRBIJA

U jednom od svojih prošlogodišnjih intevjua za Rojters predsednik Srbije, Aleksandar Vučić istako da rešenje kosovskog pitanja zahteva jasne garancije EU da će Srbija postati njen član, ovakav rasplet u diplomatskim pregovorima stručnjaci, ipak, smatraju neizvesnim. Sudeći prema njihovim rečima najbolje diplomatsko sredstvo u ovom slučaju je jasno definisati kakav će sporazum sa Prištinom biti potpisan.

 

-EU nema institucionalni mehanizam kojim bi garantovala izvesnost članstva, pogotovo što je reč o komplikovanom procesu koji se na kraju okončava ratifikacijom u svakoj zemlji članici te se bilo kakav dogovor ne bi mogao da bude izvestan zbog mnoštva faktora koji proces čine nepredvidivim, zato je bitno postići sporazum na najbolji mogući način, odnsono definisati svaku pojedinost po pitanju Kosova - objašnjava Surlić i dodaje da je i mimo EU integracija za Srbiju je važno da definiše status Kosova jer to predstavlja glavni društveni i nacionalni interes.

Prema izveštaju EK Srbija ima još mnogo posla

*Prema izveštaju EK Srbija ima još mnogo posla / FOTO: VLADA SRBIJE / PROMO

"EU nikom ne daje obećanja, a i da da imamo mnogo posla"

Igra "šatapa i šargarepe" koju praktikuje EU, prema mišljenju stručnjaka najbolje se pokazala na primeru Severne Makedonije koja ni nakon promene imena nije otvorila pristupne pregovore.

-Makedonci su nakon nekoliko godina pregovaranja o promeni imena to i učinili u nadi da će otpočeti pristupne pregovore, ali se to nije desilo, već je samo Severnoj Makedoniji porasla reputacija, ona i Grčka su se pokazale kao dve zemlje koje su najbolji primer regionale saradnje, ali opet niko nije pomenuo pristup, te ni Srbija ne može to očekivati da njeni potencijalni zahtevi za garanatovanim priključenjem budu ispunjeni - ističe Subotić.

 

Šta Srbija može da učini po pitanju ulaska u EU?

Poglavlje 35, odnosno rešenje kosovskog pitanja, poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i poglavlje 24 (pravda, sloboda i bezbednost), trenutno su tri najproblematičnija poglavlja, sudeći po izveštaju EK, te je prema rečima analitičara jako bitno da Srbija napravi korak u što skorijem sprovođenju zahteva EK u vezi sa njima.

PROČITAJTE: HARADINAJ PRETI SRBIJI: Ako nas Beograd ne prizna, takse će zauvek ostati!

-Ukoliko bi se desilo da sa Pirštinom potpišemo sporazum to ne bi izbrisalo ostale bitne tačke koje fale Srbiji na evropskom putu, a to su pre svega vladavina prava, sloboda medija, jačanje nezavisnih institucija, reforma pravosuđa, kao i usklađivanje spoljne politike sa EU. Moramo da krenemo ka ispunjavanju uslova iz sva tri pomenuta poglavlja, da bismo uopšte mogli da suštinski otpočnemo pristupne pregovore. Svih 28 članica moraju da se saglase, a nekima je najbitnije poglavlje 35, nekima 23, zato imamo još mnogo toga da uradimo - objašnjava Subotić.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top