Juče 35, danas i sutra temperatura oko 26, 27 stepeni. Red toplih talasa, red osveženja, time zaokružujemo priču o vremenskoj prognozi kada je u pitanju jun, a onda smenu sličnih vremenskih prilika očekujemo i u julu.

Verovatno se još nismo oporavili od nevremena koje je krajem prošle nedelje zahvatilo područje Srbije, ali smo se već početkom ove susreli sa visokim temperaturama vazduha i velikom sparinom.

PROČITAJTE: JEZIVA PROGNOZA ZA LETO! Čuveni svetski meteorolog za Srbiju prognozira nikad strašniji scenario! Stižu OLUJE koje sa sobom nose najgore UŽASE!

Spasa od vrućine nije bilo ni juče, te je tako najviša temperatura za našu zemlju išla od 32 do 35 stepeni. Zbog izuzetno velike vlage utisak je bio, ne samo da je još znatno toplije, nego se i mnogo teže diše.

 

Ipak, kako je Republički hidrometeorološki zavod i prognozirao, sinoć je stiglo blago osveženje i prolazno naoblačenje sa lokalnim pljuskovima, grmljavinom i jakim, kratkotrajno i olujnim severozapadnim vetrom.

Lokalna pojava jakih pljuskova sa grmljavinom, gradom i pojačanim severnim vetrom najpre se osetila u Srednjebanatskom okrugu, da bi kasnije nevreme protutnjalo Bačkom i severnim Sremom.

Prognoza vremena za naredne dane

*Prognoza vremena za naredne dane / FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

-U noći između četvrtka i petka očekuje nas blago osveženje u vidu oblaka i kratkotrajne kiše, ponegde sa pljuskovima i grmljavinom. Neće biti obilnih padavina, ali će temprerature od danas do nedelje biti nešto prijatnije, za 3 do 5 stepeni niže - rekao je za "Blic" meteorolog Nedeljko Todorović.

On dodaje da nam je sinoć pristigao severni vetar koji će biti u blagom pojačanju, kao i da ćemo zbog karakteristika vazduha, tj. hladne vazdušne mase imati nešto niže temperature narednih dana.

U petak i za vikend dnevna temperatura biće u padu i u većini mesta kretaće se od 26 do 30 stepeni, a početkom sledeće sedmice ponovo se očekuju tropske temperature i preko 35 stepeni, navodi se u saopštenju RHMZ.

Kraj juna obeležiće temperature malo iznad proseka, gde će najviše dnevne biti imeđu 26 i 30 podeoka, ali će već od nedelje one biti u porastu. Tako da će nam sam početak jula doneti novi vreo talas i osetno toplije vreme, te se od ponedeljka očekuje temperature slične današnjim. Stoga se u većini mesta u Srbiji živa u termometru ići i do 36 podeoka!

 

Ako uzmemo u obzir da će se nas pratiti i velika vlažnost vazduha imaćemo utisak kao da se nalazimo u Sahari. U najmanju ruku.

-Izuzetno toplo vreme zadržaće se do srede, a onda nam ponovo sledi blago osveženje - kaže Todorović i navodi da nema nagoveštaja da će biti ekstremno visokih temperatura u julu mesecu.

Jun u proseku topliji za 3- 4 stepena

Iako, možda u prvi mah deluje da je zbog obilnih padavina i nevremena, jun bio hladniji nego inače, zvanični podaci pokazuju drugačiju sliku.

-Jun je u proseku bio topliji u odnosu na stogodišnja merenja u istom periodu godine, te su srednje mesečne temperature ovog juna bile za 3 do 4 stepena više nego ranije - naglasio je Nedeljko Todorović.

Visoko nivo UV zračenja

U subotu če na Kopaoniku nivo UV indeksa biti 10, što predstavlja vrlo visoko UV zračenje

*U subotu če na Kopaoniku nivo UV indeksa biti 10, što predstavlja vrlo visoko UV zračenje / FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Povrh svega, prognozirani su i veoma visoki nivoi UV zračenja. Normalan stepen zračenja je do pet, a danas kao i narednih dana UV indeks kretaće se od 8 do 10, što se smatra vrlo visokim, te je vrlo bitno da se građani čuvaju od direktnog izlaganja suncu. Visok nivo UV zračenja može izuzetno loše da utiče na zdravlje, a osim opasnih opekotina može da dovede i do raka kože, oštećenja očiju, pada imuniteta...

Meteorolozi kažu da će nas zaobići vreli talas koji preti Evropi, ali svakako tropske temperature neće. Pa ko izdrži.

Scroll to top