Centralnoafrička Republika je 14 zemlja koja je ili povukla ili suspendovala ili precizirala svog stav da ne priznaje Kosovo, izjavio je jutros ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Gostujući na RTS, Dačić je pokazao zvaničnu notu koju je sinoć dobio od te zemlje, a koju je posetio prošle godine gde je razgovarao sa tamošnjim predsednikom.

Dačić je ukazao da Priština tvrdi da je CAR priznala Kosovo, a da je tokom njegove posete toj zemlji prošle godine njen predsednik izrazio čuđenje zbog toga.

"Posle mog zahteva oni su napravili malu istragu da li postoji odluka ili ne u CAR i kažu da ne postoji nikakav stav kojim CAR priznaje Kosovo. Da oni ne mogu da zastupaju različitu poziciju od međunarodnog prava da se zalažu za dijalog i da podržavaju osnovne vrednosti i suverenitet za sve zemlje a za Republiku Srbiju posebno", rekao je Dačić.

 

"CAR je 14 zemlja koja se na takav način izjasnila. Kosovo je tvrdilo da ima 116 zemalja koje priznaju, sad mogu da kažem da je taj broj pao ispod 100. Cilj nam je da to bude ispod polovine članica UN", rekao je ministar.

Dačić je najavio da postoji još jedna zemlja koja je donela odluku o povlačenju priznanja, ali već mesec-dva ne želi to da objavi da ne bi iritirao međunarodnu zajednicu.

Srpski zvaničnici su već mesecima pod stalnim pritiscima da obustave lobiranja za dalja povlačenja priznavanja, uz prekor da se time "provocira" albanska strana, dok se konstantni zahtevi Prištine da dobiju priznanje od pet zemalja članica EU koje to nisu učinile, kao i od nekih drugih širom sveta, posmatraju ćutke.

Priština je nedavno poručila da radi sa državama poput Čilea, Argentine i Brazila da i one priznaju Kosovo. Međutim, u petak je ambasadorka Čilea u Srbiji, sa sedištem u Atini, Marija Pija Busta Dijas, tokom oproštajne posete, u razgovoru sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem ponovila principijelnu podršku njene zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

 

- Uprkos jakim pritiscima da prekinemo s politikom ukazivanja celom svetu da je Priština mimo svih pravila proglasila jednostranu nezavisnost, mi od toga ne odustajemo. Proces pregovora o KiM nije završen i to uviđa sve više zemalja koje sad povlače priznavanje. Neki su mislili da se šalim da će broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti ispod 100. Drago mi je što smo ih razočarali. A da smo na dobrom putu svedoči i sve veća nervoza u Prištini i nekih njihovih mentora - rekao je Dačić za "Novosti".

Srpska diplomatija, dakle, nastavlja da zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost srpske pokrajine sugeriše da tu svoju odluku preispitaju - da je ponište ili suspenduju dok se dijalog ne okonča. A, one države koje nisu do sada stale na stranu Prištine, Beograd će pozivati da zadrže statusno neutralnu poziciju do postizanja rešenja.

SOMALIJA PREISPITUJE

OD oktobra 2017. odluku o priznavanju Kosova povukli su: Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Madagaskar, Solomonska Ostrva, Lesoto, Grenada, Komonvelt Dominika, Buruindi, Papua Nova Gvineja, Komori, Liberija i Palau. U istom periodu, Kosovo je priznao samo Madagaskar, u novembru 2017, da bi tu odluku povukao u decembru 2018. Predsednik Somalije Mohamed Abdulahi Farmađ najavio je pre dva meseca da će ta zemlja preispitati odluku o priznavanju, donetu u maju 2010.

Scroll to top