Grupa šumokradica iz podujevskih sela otvorila je vatru na patrolu vojske Srbije u reonu kuršumlijskog sela Mrče nadomak administratvne linije sa Kosmetom gde su prethodno bespravno sekli šumu. Naime, prema nezvaničnim saznanjima grupa od desetak Albanaca nalazila se unutar sela Mrče nedaleko od Lukovske banje gde su motornim testerama sekli šumu u državnom vlasništvu.

- Kada je patrola Vojske Srbije na redovnom zadatku obilazila administrativnu liniju, Albanci šumokradice su pobegli ali su po prelasku na podujevsku stranu opštine otvorili vartu na srpske vojnike - ističe izvor “Novosti” i dodaje da srećom u toj pucnjavi nije bilo povređenih.

 

Inače, krađa šume u selima kuršumlijske opštine nadomak administrativne linije traje od 1999. godine, odnosno dolaksa međunaorndih misija na KiM koje su pored kosovske policije zadužene za kontrolu kosmetske strane linije.

- Na žalost šumokradice sa Kosmeta godinama pustoše naše šume koje su osim u državnom, tj. vlasništvu Srbija šuma,ali i privatnom vlasništvu a štete koje pri tom čine mere se milionima evra. Jer osim što uništavaju drveće, neplanskom sečom menjaju i strukturu zemljišta na ovom području - ističe Radoljub Vidić, predsednik kuršumlisjke opštine pojašnjavajući da policija i vojska unutar kuršumlijske opštine obavljaju redovne kontrole ali da upad Albanaca ne sprečavaju oni koji kontrolištu drugu stranu amdinistrativne linije koja se na području kuršumlijske opštine proteže u dužini od oko 106 kilometara.

Osim bespravne seče šume, prvih godina po dolasku međunarodne zajednice na KiM u selima duž administrativne linije kuršumlijske opštine ubijeno je osmoro lica, od kojih su tri pripadnika policije.

Scroll to top