Jutros oko 5.50 više od 100 pripadnika jedinica ROSU sa 25 oklopnih vozila i džipova upalo je na sever KiM.

Predsednik Vučić i najviši funkcioneri bezbednosnih službi razmatraju hitne mere.

O planovima Albanaca i njihovom upadu na Sever već su diplomatskim kanalima obavešteni i Brisel i Vašington i Moskva i Peking.

Upad ROSU dogodio se samo dan posle debakla Prištine u Interpolu.

Podsetimo, krajem maja ove godine u severnoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati ujutru začule su se sirene za uzbunu kada su jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

Akciju su sproveli na teritoriji sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i trajala je više od šest sati. Nakon toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio i punu borbenu gotovost Vojske.

Tom prilikom uhapšeno je 28 osoba od kojih 23 Srba, policajaca i civila osumnjičenih za navodno učešće u organizovanim kriminalnim grupama, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

 

08:56 - REBIĆ: POLICIJA ZNALA DA ĆE BITI UPADA NA SEVER

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je jutros da je srpska policija još tokom noći imala saznanja da će prištinske vlasti ući na sever Kosmeta.

08:54 - DRECUN: MOGUĆ I NAPAD U PRAVCU ZUBINOG POTOKA

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun je ocenio da akciju ROSU kao predstavu za javnost nakon debakla u Interpolu i demonstracija izrazite moći prema pripadnicima KPS srpske nacionalnosti.

Drecun je rekao da je, prema njegovim saznanjima, jedan od uhapšenih radio na istragama prema šefu operative i dodao je da je moguć i napad u pravcu Zubinog Potoka.

Ocenio je to kao nastavak političke priče u vezi sa Srpskom listom i njenom marginalizacijom.

"Da joj se uzmu mandati i da se dodele Srbima koje bi prištinske vlasti želele u institucijama", naveo je Drecun za RTS.

Kaže da Priština želi da izazove dalju destabilizaciju i pita zašto je potrebna tolika upotreba sile.

Drecun smatra da bi Beograd trebalo da se ponaša racionalno i hladne glave.

 

08:32 - ŽELELI DA UHAPSE ŽELjKA BOJIĆA, UHAPSILI NjEGOVOG SINA

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio je akciju ROSU na severu KiM i rekao da su želeli da uhapse šefa operative KPS-a za sever Željka Bojića, a da su odveli njegovog sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu.

Tokom akcije uhapšen je još jedan radnik KPS-a sever regiona Rade Basara.

Dodaje da je namera da okrive Srbe za ubistvo Olivera Ivanovića.

*Željko Bojić, printscreen youtube

08:30 - MARKO ĐURIĆ O DETALjIMA JUTROŠNjEG HAPŠENjA

Specijalci ROSU bili su naoružani do zuba i sa dugim cevima, a kako je jutros rekao šef Kancelarije za KiM Marko Đurić akcija je okončana oko 6 jutros, a njen cilj bio je kriminalizacija Srba i plan da se optuže za ubistvo Olivera Ivanovića. Đurić je jutros gostujući na TV Pink rekao i da je upad ROSU bio brutalan, da je više od 100 specijalaca bilo naoružano do zuba i sa dugim cevima.

Cilj je da se Srbima život na Kosmetu učini nemogućim, a jedna od glavnim meta bio je Željko Bojić, šef operative KPS Sever. Drugi uhapšeni je Rade Basara, što je deo scenarija da se Srbi kriminalizuju. Uhapšenom Bojiću odveli su sina Vasilija u nepoznatom pravcu - rekao je Đurić dodajući da je Priština juče doživela katastrofalan poraz u Interpolu, a ovo se dogodilo za manje od 24 sata posle toga, odnosno srpskog uspeha.

On je rekao i da je ovo igranje sa mirom i ponovio da će država Srbija zaštiti svoj narod na Kosmetu.

 

08:25 - KOSOVAPRES: SRBI UHAPŠENI PO NALOGU SPECIJALNOG SUDA

Dvojica Srba koja su uhapšena rano jutros u akciji jedinica ROSU na severu Kosova uhapšeni su po naredbi prištinskog Specijalnog suda, jer se sumnja da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića, prenosi prištinski Kosovapres.

Kako se navodi, jedan od uhapšenih je policijski istražitelj na severu KiM Rade Basara, koji je vodio istragu o ubistvu Olivera Ivanovića i za koga se sumnja da je skrivao dokaze.

*Printscreen Koha

Navodi se i da policija nije uspela da uhapsi treću osobu, komandanta kosovske policije za sever Željka Bojića za Severnu Mitrovicu.

Uhapšeni su odvedeni u Prištinu, a kako se navodi, operacija se nastavlja u opštini Leposavić.

08:15 - NAMERA - HAPŠENjE VISOKOG FUNKCIONERA POLICIJE

Prema informacijama prištinskih medija, policija je uhapsila Rade Basara, višeg policijskog službenika u policijskoj stanici u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i još jednu osobu čije ime nije objavljeno.

Navodno, namera je bila da se obavi hapšenje još jednog visokog funkcionera policije, odnosno šefa operacija Željko Bojić.

Obojica su, prema specijalnom tužiocu, osumnjičeni su za organizovani kriminal, učešće u prikrivanju dokaza i druge aktivnosti vezane za ubistvo Olivera Ivanovića.

Pored toga, tužilac je rekao da je sva ta akcija izvedena po nalogu Specijalnog tužilaštva, a izvršio ga Osnovni sud u Prištini, Odeljenje za teška krivična dela, piše "Klan Kosova".

 

08:01 - HAPŠENjA ZBOG UBISTVA IVANOVIĆA

U saopštenju kosovske policije se potvrđuje da je u ranim jutarnjim časovima na severu Mitrovice policija sprovela akciju u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

"Ova policijska akcija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebno odeljenje, a koji je rezultirao hapšenjem osumnjičenog policajca (RB) uključenog u nalog za pretragu", navedeno je u saopštenju.

Navodi se da se traga za drugim osumnjičenim policajcem.

"Tokom policijske akcije uhapšen je još jedan osumnjičeni kome je pronađeno oružje. U operaciji su pronađena i zaplenjena još dva oružja i municije", ističe se u saopštenju.

Scroll to top