Učenici mlađih razreda Osnovne škole "Pavle Savić" iz Beograda danas nisu otišli na predviđeni jednodevni izlet u Tršić. Problem je nastao kada su saobraćajni inspektor i policija proverom utvrdili da autobusi nisu bezbedni za prevoz dece.

PROČITAJTE: KAZNA ZA NASILNICU IZ BARAJEVA - IZBAČENA IZ ŠKOLE! Odluka doneta jednoglasno...

 

Kako nam je rekao otac učenika 3. razreda, Predrag Filipović, trebalo je da deca na putovanje krenu u 7.45, a roditeljima je dva sata kasnije saopšteno da izleta ipak neće biti.

Prema njegovim rečima, utvrđeno je da prevoznik ne poseduje potrebnu licencu, a zbog dodatnih provera nekoliko autobusa upućeno je na vanredni tehnički pregled.Osnovna škola Pavle Savić, deca čekaju dva sata na izlet za Tršić

*Foto: Mića Jović

Zapazio je, kaže, autobuse prevoznika "Banbus" za koje tvrdi da nisu zadovoljili standarde saobraćajnog inspektora, te da npr. pojasevi za vezivanje nisu bili ispravni.

Otac takođe navodi da je reč o velikoj školi u Mirijevu sa oko 1.600 učenika, u kojoj je samo 10 odeljenja trećeg razreda, koji pohađa i njegovo dete. Prva rata za izlet je već uplaćena, ali se još uvek ne zna da li će izlet biti odložen. Ne sumnja da će novac u suprotnom biti vraćen, a trenutno očekuje informacije o današnjim predavanjima.

- Trebalo je da budu druga smena, čekamo da nam učiteljica javi ide li se u školu.

Filipović ističe i da ga uplaćen novac ne brine koliko namera da se izvrgne procedura.

- Mislili su da će se proći, jer je reč o deci - navodi on.

Osnovna škola Pavle Savić, deca čekaju dva sata na izlet za Tršić

*Foto: Mića Jović

Kako kaže, pred školom su se predstavnici agencije založili za to da izlet ipak bude održan, kao i da je direktor stao na njihovu stranu. Ipak, poslednja je bila reč inspektora.

Direktor škole: 650 učenika ostalo u Beogradu

Direktor OŠ "Pavle Savić" za Telegraf.rs rekao je da je oko 650 učenika trebalo danas da ode na izlet na tri različite lokacije, ali zbog problema koji je nastao, svi su ostali u Beogradu.

 

Autobusi su, kaže, bili ispravni, vozači odmorni i spremni za putovanje, a niko od njih nije imao alkohola u krvi. Međutim, neki vozači nisu imali odgovarajuću licencu koja je propisana novim pravilnikom za organizovanje ekskurzija.

- U svakoj grupi bio je poneki vozač koji nije imao kvalifikacionu karticu. Osim toga, jedan autobus nije imao pojaseve za vezivanje na dva sedišta, ali u njemu nije bilo toliko dece, pa se ta sedišta ne bi koristila - kaže direktor škole Milan Krstić.

Osnovna škola Pavle Savić, deca čekaju dva sata na izlet za Tršić

*Foto: Mića Jović

Provera je potrajala, a na kraju je odlučeno da niko ne krene na ekskurziju.

- Što se tiče škole, izlete smo organiozovali uz saglasnost roditelja, otvorene su ponude, a tri agencije dobile su posao. Obavešten je MUP i sve je bilo kako pravila nalažu - dodaje direktor.

Drugi razred trebalo je da ide u Smederevo, Viminacijum i na Srebrno jezero, preko agencije Via turs koja je obezbedila Banbusov autobus. Treći razred je trebalo da vodi agencija Banbus sa svojim vozilima i to u Tršić, a četvrti razred Lasta, takođe sa sopstvenim vozilima u Orašac i Oplenac.

PROČITAJTE: Afera na Ekonomskom fakultetu: Profesorka Danica Popović preuzela rad od preminulog kolege

Iz "Banbusa" bez komentara

U Turističkoj agenciji "Banbus" nisu bili spremni da daju komentar.

- Kolega je na licu mesta. Kasnije će se više znati - rekli su nam u telefonskom razgovoru.

Autor: Bojana Petrović / Mateja Beljan, Izvor: Telegraf.rs

Scroll to top