BalkansPress

Dobro došli!

Iako su, zbog zatvaranja fabrike u Ćupriji, svi radnici turske konfekcije "Tibet moda" dobili otkaze, gazde iz Turske zaposlenima nisu ostale dužne ni jedan jedini dinar. Sve zarade i putni troškovi koje je trebalo isplatiti zaključno sa 20. septembrom, kad im je prestao radni odnos, namirene su u zakonskom roku, pa mnogi sada već bivši radnici žale što se sve ovako završilo.

PROČITAJTE: ARAPSKI ŠEIK na ulici delio telefone i zlatne satove, deci i starima po 100 evra... Uskoro STIŽE U BEOGRAD!

 

Kažu, rad u turskoj firmi je bio naporan, ali uslovi nisu bili loši.

- Poslednju isporuku robe smo imali 5. septembra, onda smo poslati na plaćeni odmor, a 15 dana kasnije su nas pozvali i saopštili da se fabrika zatvara. I pre otkaza se, istina, nagađalo da ćemo se ugasiti, tim pre što šivača nikada nije bilo dovoljno. Uz to, Turci su imali visok standard, odnosno tražili su perfektan i brz rad, bez grešaka. Uveli su normu kao u Turskoj, a nisu znali da u Pomoravlju nema radnika sa takvim znanjem - kaže Aleksandra Punić (33) koja je bila zaposlena od otvaranja 2016, najpre na pakovanju, peglanju i kontroli, a kasnije je pomagala i za mašinom.

Priznaje i to da su ih vlasnici opominjali da sa neefikasnim radom neće moći da ispoštuju ozbiljne ponude i kratke rokove, pa se radilo i prekovremeno, ali su isporuke ipak kasnile...

Plate su, pritom, bile redovne i solidne - posebno za Pomoravlje. Šivači su imali više od minimalca, a plaćali su se i prekovremeni rad, i naknada za prevoz. Rad je bio jednosmenski, uz dve pauze, a jedina primedba se odnosila na organizaciju posla.

 

- Iskusniji šivači su mogli da zarade oko 40.000, a ako je i bilo nepravdi, za to su krivi naši ljudi, šefovi i vođe smena - tvrdi Jasna Pavlović Milojković koja je posao u "Tibet modi" dobila po završetku obuke, odmah sa rešenjem o stalnom zaposlenju.

Inače, turska konfekcija je tokom trogodišnjeg poslovanja u Ćupriji zapošljavala najviše 120 radnika, uglavnom žena, mada je planirano bilo čak hiljadu ljudi.

Svojevremeno je jedna od radnica posle dobijenog otkaza bila optužila poslodavca za mobing i loše postupanje, ali ni tada, ni sada, nije imala podršku ostalih zaposlenih.

PROČITAJTE: Ova karta deli Evropu na dva dela, a Srbija je NAJGORA DRŽAVA na pogrešnoj strani

STIŽU KINEZI

NEZVANIČNO se saznaje da bi ovdašnju "Tibet modu" veoma brzo trebalo da preuzme kineska kompanija "Eurofiber", pa će se u halama nekadašnje ćuprijske štamparije "Mladost", umesto odeće, proizvoditi čarape. Kažu, mašine samo što nisu stigle, a otpušteni radnici koji to žele će ubuduće moći da rade za Kineze.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs, autor: Z. RAŠIĆ)

Scroll to top