BalkansPress

Dobro došli!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je na konferenciji za štampu da žele da spreče nasilnike da budu u prilici da ponove bilo kakvu vrstu zločina.

"Za nas je važan sutrašnji dan jer će se doneti izmene krivičnog zakonika, koje će olakšati primenu i pomoći u pomoći za bezbedniju Srbiju. Omogućiće da svi oni monstrumi koji ubiju dete, dobiju doživotnu robiju. Želimo da ih sprečimo da budu u prilici da ponove bilo kakvu sličnu vrstu zločina. Ovaj zakon omogućiće značajno strožije kažnjavanje povratnika, nikome neće moći da se ublaži kazna. Kod najtežih krivičnih dela povratnicima će se izricati kazne da neće moći da bude manja od polovine maksimalno propisane kazne – rekao je Stefanović i dodao da neće biti mogućnost otpusta za najteže zločine.

"Hoću da se zahvalim Igoru Juriću i fondaciji Tijana Jurić, jer sada imamo priliku da ovakvi zločini neće proći nekažnjeno", rekao je Stefanović i dodao da je MUP takođe podneo inicijativu da se on usvoji.

 

Kako je on rekao zahvajujući ovom zakonu neće biti moguće da se izrekne blaža kazna.

Stefanović je pohvalio pripadnike MUP-a i izrazio zadovoljstvo uspehom u ovogodišnjoj borbi protiv narkotika.

"Do 25. novembra ove godine u okviru ove borbe uhapšeno je 778 osoba, podneto skoro 9.000 krivičnih prijava, a oduzeto više od 6,2 tone narkotika, od čega rekordna zaplena heroina, preko 150 kilograma. Razbijeno je i 11 organizovanih kriminalnih grupa. Hoću da se zahvalim svim ljudima iz policije i da pošaljem poruku da oni koji se bave narkoticima ne mogu da prođu u Srbiji", rekao je Stefanović navodeći i da je noćas došlo do uspešne akcije na prelazu Preševo gde je uhapšen Albanac velikom količinom heroina.

Dodao je da su pokazali da je i operativan rad, kao i saradnja dala rezultate i da oni koji prenose heroin ne mogu to da rade neometano.

Dodao je da su uvedene novine i za dilere narkotika.

"Svi dileri koji se usude da priđu našoj deci da ponude drogu našoj deci u školama ili da angažuju decu, suočiće se sa zatvorskom kaznom od 5 do 10 godina", rekao je Stefanović.

 

O SLUČAJU "JOVANjICA"

Ministar je poručio je da želi da govori o slučaju "Jovanjica" i otkrije zašto se jedno vreme nije izlazilo u javnost sa detaljima.

"Po dobijanju naloga od tužioca da se započnu istražne radnje, policija više nije imala mogućnost da javnost obaveštava o detlajima. Ako imamo tužilačku istragu, on je taj koji procenjuje u kom trenutku iznosimo detalje. Ako imamo istragu koja u tom trenutku traje, da li je bilo moguće da građane obaveštavamo o toku iste ili da se to uradi po završetku?", upitao je ministar.

PROČITAJTE: Detalji jezive saobraćajne nesreće kod Niša: "Šta uradi ovo čoveče, sve nas pobi!" - rekao je neko vozaču kamiona ko­ji je izašao da vidi kakvu je tragedi­ju napravio

"Prilikom pregleda lica koji je vozio sa svetlosnom i zvučnom signalizacijom iako nema nikakve veze sa policijom, to lice je zaustavljeno. Prilikom pretresa, kod Koluvije Predraga je pronađena falsifikovana legitimacija MUP-a kojom se lažno predstavljao, a izdata je 2009. godine. Srećom policajci su dobrom akcijom to prozreli, zaplenili i uhapsili ova lica i već 13. 11 ove godine obavešten je tužilac koji je naložio i pretres stana. Nakon toga je vršen pretres Jovanjice i tom prilikom je pronađena laboratorija marihuane", rekao je Stefanović.

Scroll to top